Belföld

Több baleset volt az utakon, mint tavaly

Csaknem 9 százalékkal több közúti közlekedési baleset történt az év első öt hónapjában, mint az előző év azonos időszakában. Kimenetelük kevésbé volt súlyos, de közel ugyanannyian vesztették életüket – derült ki a KSH gyorsjelentéséből.

Jelentősen, több mint 30 százalékkal nőtt az ittasan okozott balesetek száma. 100 balesetből 14-ben játszott szerepet az alkohol. Az év első öt hónapjában 7239 személysérüléses baleset történt, melynek 5 százaléka halállal végződött. A halálos balesetek leggyakrabban lakott területen történtek, számuk közel egynegyedével nőtt az előző év azonos időszakához képest. A súlyos kimenetelű balesetek száma 12 százalékkal, míg a könnyű sérüléses balesetek száma 7 százalékkal növekedett 2003 január–májusához viszonyítva.

A balesetek túlnyomó részét továbbra is a személygépkocsik okozták. A gyalogosok 10 százalékban voltak előidézői balesetnek. Jelentősen, több mint 30 százalékkal nőtt az ittasan okozott balesetek száma. Arányuk a nyugat-dunántúli régióban a legmagasabb, a balesetek közel egyötödénél játszott az alkohol szerepet. Továbbra is a segédmotoros kerékpárosok vezettek a leggyakrabban ittasan, majdnem minden harmadik balesetet alkoholos befolyásoltság állapotában okoztak.

Baleset következtében súlyos sérülést több mint 2 900-an szenvedtek, könnyebben sérültek több mint 6700-an. A Közép-Dunántúlon és a Dél-alföldön történtek a legsúlyosabb balesetek, ahol 100 balesetből 8 halálos kimenetelű volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik