Belföld

Tizenhat gyógyszer ára csökken augusztus 1-jén

Tizenhat gyógyszer ára csökken a patikákban augusztus 1-jén - közölte az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) kedden az MTI-vel. Az árcsökkentés befolyásolhatja a gyógyszerkészítők versenyképességét.

Az OEP azzal magyarázta a lépést, hogy Magyarország májusi EU csatlakozása során megváltozott a gyógyszerártámogatások szabályozási rendszere.

A szív- és érrendszerre ható gyógyszerek, esetében a betegek által fizetendő díj hat készítmény esetében átlagosan 25 százalékkal csökken, a fekélygátló szerek közül egy készítmény térítési díja tíz százalékkal kerül kevesebbe augusztus 1-jétől. Emellett a depresszió kezelésére szolgáló szerek közül kilenc gyógyszer térítési díja átlagosan 49 százalékkal csökken – áll az OEP közleményében.

A közlemény szerint a gyógyszerek nevét, kiszerelését a Egészségbiztosítási Közlönyben és az Egészségügyi Közlönyben hozzák nyilvánosságra. Sajtóinformációk szerint az érintett gyógyszerek között van Zocor (simvastatin) vagy a Triasyn (anilazine).

Tordai Péter, a K+H Equities kutatási vezetője szerint a helyzet több gyógyítási területen is átalakíthatja a versenyképességi viszonyokat a magyar piacon. Megemlítette, hogy az Egis januárban dobta piacra simvastatin hatóanyagú készítményét, amelytől jelentős hazai piacnövekedést várt.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik