Belföld

Repülési tilalom Athén felett az olimpia idején

Repülési tilalmat rendelnek el a görög főváros légterében már egy héttel az augusztusi athéni olimpia kezdete előtt. A görög légvédelem felkészült az eltérített repülők lelövésére is.

Mint Dimitrisz Mandilisz tábornok, a görög légvédelem egyik vezetője kedden elmondta, terveket készítettek arra az esetre is, ha eltérített repülőgépeket kellene lelőniük, megelőzendő a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrortámadások elkövetési módszerével végrehajtandó terrorcselekményeket.

Mandilisz azon öt légvédelmi támaszpont egyikének a parancsnoka, amely Athén és az észak-görögországi Szaloniki légtérvédelmét hivatott szavatolni az augusztus 13-29. közötti olimpia idején.

Az amerikai gyártmányú Patriot rakétákkal is felszerelt támaszpontokról a központi athéni olimpiai stadiontól számított 150 kilométeres sugarú körben figyelik a lehetséges veszélyforrásokat, azaz repülőgépeket, rakétákat, vitorlázógépeket, távirányítással működő (kis) repülőgépeket és egyéb repülő eszközöket. Ezek esetleges lelövéséről a görög kormány, illetve a Kosztasz Karamanlisz miniszterelnök vezette bizottság dönthet – mondta el a tábornok.

Karamanlisz egy olasz lapban kedden közölt nyilatkozatában leszögezte, hogy az olimpián részt vevő sportolók nem kapnak ugyanolyan, fegyveres védelmet, mint az ötkarikás játékokra ellátogató politikusok. A The New York Times című amerikai napilap a múlt héten még arról számolt be: a görög hatóságok szemet hunynak majd afelett, hogy külföldi országok fegyveres testőrségeket küldenek sportolóik védelmére Athénba.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik