Belföld

OTP – leányok Pozsonyban, Szófiában

A nagy romániai bankvásárlás után most a bolgár életbiztosítási piacon, továbbá Szlovákiában, az ingatlan-beruházás és a gépjárműlízing területén erősítette pozícióit az OTP Bank.

Már áprilisban sejteni lehetett, hogy az OTP valamire készül. Nem kellett ugyanis különösebben felkészült elemzőnek lenni ahhoz, hogy ha a bank MSZSZ szerinti nem konszolidált adózott nyeresége 71,562 milliárd forint, s abból ugyan 16,8 milliárd forintot kiosztottak a részvényeseknek, ám az osztalék majd minden második forintjára jutott egy forint tartalék, akkor újabb akvizíciók, fejlesztések, cégalapítások lebegnek a láthatáron. Márpedig a cég évi rendes közgyűlése 7,156 milliárd forint általános tartalék képzéséről döntött.






Pozsony, Pozsony, Szófia

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) tulajdonszerzést tudomásul vevő határozatából kiderül, hogy az OTP 75 százalékot meghaladó – 100 százalékos – mértékű, közvetett befolyásoló részesedést szerzett a bratislavai székhelyű OTP Real Slovensko s.r.o. és az OTP Poist’ovaci Maklér s.r.o. , továbbá a szófiai székhelyű DSK Garancia Life Insurance Company AD vállalkozásokban.

Tartalékoltak az akvizíciókra


A FigyelőNet kérdésére akkor Csányi Sándor elnök-vezérigazgató úgy nyilatkozott: terveik között szerepel a szerbiai bankvásárlás, továbbá a varsói és a prágai fióknyitás. A dél-kelet-európai terjeszkedésről szólva, pedig Wolf László vezérigazgató-helyettes arról beszélt, hogy a bulgáriai és a romániai bankvásárlást követően a Balkánon elsősorban Szerbiában terjeszkedne az OTP.


Szerbia mellett Horvátországot említette lehetséges célországként, mondván, ott a szerbiainál fejlettebb bankrendszer miatt egy nagyobb középbankot lenne érdemes megvásárolni. Ennek kapcsán azonban Csányi tréfásan megjegyezte: „ha mégis egy kisbankot vásárolna Horvátországban az OTP, akkor majd magyarázkodhatunk.” Magyarázkodásra aligha kényszerül az OTP, hiszen az Euromoney szokásos éves értékelésén az ország legjobb bankja lett, mégpedig elsősorban akvizíciói és kiemelkedő profitabilitása okán. Tény azonban, hogy az OTP Bank most Szófiában a biztosítási területen, Pozsonyban pedig az ingatlan- és a lízingpiacon erősítette pozícióit.


Életbiztosítás, ingatlanberuházás, gépjárműlízing


A Szlovákiában 60 millió szlovák korona törzstőkével induló OTP Real Slovensko s.r.o. ingatlan-beruházással, -értékesítéssel, illetve ingatlanok üzemeltetésével foglalkozik majd. A társaság ügyvezetője Jäger Sándor. Szintén Szlovákiában a 200 ezer szlovák korona törzstőkével rendelkező OTP Poist’ovaci Maklér s.r.o. feladata az lesz, hogy Peter Mazan ügyvezető irányításával az OTP Leasing ügyfelei részére kedvező feltételű gépjármű-biztosítási szerződéseket közvetítsen.


Bulgáriában a DSK Garancia Life Insurance Company AD nevű életbiztosítót korábbi közlés szerint 2 millió bolgár leva összegű jegyzett tőkével az OTP-Garancia Biztosító Rt. (74 százalék) és a 100 százalékban az OTP Bank tulajdonában álló DSK Bank (26 százalék) alapította.






Robbanás előtt

A szlovákiai térnyerés ellenben az európai uniós piacokra irányul. Ahogy Spéder Zoltán alelnök-vezérigazgató-helyettes korábban fogalmazott, az uniós csatlakozás nem csak azzal jár, hogy itthon erősödik a verseny. Az Európai Unióban a tagok számára megnyíló lehetőségek – mint például a fióknyitás szabadsága – az OTP számára is lehetőségeket teremt. A hazánkhoz hasonlóan frissen csatlakozott Szlovákiában is több részpiacon lehet számítani dinamikus növekedésre. Ezek közé tartozik az ingatlanpiac és a gépjárműlízing. Szlovákia mindkét területen még a nagy robbanás előtti állapotban van.

Balkáni hisztéria


Az OTP délkelet-európai térségi jelenlétének erősödését elemzők szerint számos körülmény indokolja. Jól példázza ezeket az eddigi legnagyobb szófiai kereskedelmi és szórakoztató központ létrehozására az OTP Bank és bulgáriai leánybankja, a DSK által összesen 36,5 millió eurós (9,2 milliárd forint) hitelnyújtás, melyet nyár elején írtak alá.


A Balkánon olyan fejlődő piacokról van szó, melyek a hazainál lényegesen jobb feltételeket ígérnek. A szovjet befolyás megszűntével, illetőleg a jugoszláviai háború befejeződésével ugyanis a nyugati mintájú hipermarketek, szabadidőközpontok és bizniszcenterek építését szinte tömeghisztéria kíséri. Arról nem beszélve, hogy a hitelek kamatai magasabbak a hasonló ügyletek hazai finanszírozásában megszokottnál. Ebbe a folyamatba illeszthető a magyar bank megjelenése a bolgár piacon még nagy növekedési potenciállal kecsegtető életbiztosítási területen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik