Belföld

Külföldiek is kaphatnak támogatott lakáshitelt

Az Európai Unió állampolgárai is igényelhetnek a jövőben államilag támogatott lakáshitelt, a kormányrendelet módosításának szakmai előkészítése már megtörtént - közölte az Országos Lakás-és Építésügy Hivatal (OLÉH).

A 12/2001 (I. 31.) kormányrendeletnek a magyar állampolgárságot a támogatás igénybevételének feltételéül előíró rendelkezései ellentétben voltak az Európai Unió Római Szerződésének 50-60. cikkeivel (letelepedés szabadsága), ezért szükséges a jogharmonizáció.

Várhatóan a kormány is tárgyalni fogja a rendelet módosítását. A lakáscélú állami támogatásokról szóló rendelet módosításának megszövegezésében illetékes hivatal törekedett arra, hogy a rendelet igazodjon az Európai Unió közösségi vívmányaihoz (acquis communautaire), de ne teremtsen lehetőséget jogtalan visszaélésekre sem – tájékoztatott az OLÉH. Az Európai Bíróság korábban elmarasztalta az olasz államot a letelepedés szabadságának megsértése miatt, mert Olaszországban az államilag támogatott jelzáloghitelek igénybevételét olasz állampolgársághoz kötötték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik