Belföld

Szigorodhat az ingatlan-nyilvántartás szabályozása

Ősszel kerül a parlament elé az FVM törvénymódosító javaslata, amely szigorúbb szabályokhoz kötné az ingatlan-nyilvántartási adatszolgáltatást.

A lakásmaffia elleni fellépés érdekében még az ősszel parlament elé kerül az ingatlan-nyilvántartásról szóló törvénymódosítási javaslat – mondta Benedek Fülöp, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) közigazgatási államtitkára. A törvénymódosítással az ingatlan-nyilvántartási adatszolgáltatást szigorúbb szabályokhoz kívánják kötni.

A kiosztott sajtóanyag szerint a változással a tulajdoni lap másolatának igénylésekor a földhivataloknak az adatigénylő nevén túl egyéb adatokat is naplózniuk kellene, másrészt az adatigénylőt köteleznék egy személyazonosító okmány bemutatására.

Benedek Fülöp tájékoztatása szerint a földhivatalok sikeresen teljesítették azt a még tavaly év végi minisztériumi célkitűzést, hogy június végéig dolgozzák fel a hivataloknál felgyülemlett ügyirathátralékot. A döntés lényege az volt, hogy ne legyen olyan földrészlet, ahol a tulajdonlap legalább első széljegyzetében nem történt volna intézkedés.

Az ügyirathátralékok megszűntek, a földhivataloknál a fél napos sorban állás helyett pár percre csökkent le az ügyintézéshez szükséges idő – mondta az államtitkár. A sajtóanyag szerint jelenleg már csak egyetlen megye területén van 500 darabot maghaladó ügyirati hátralék.

Benedek Fülöp a fővárosi helyzetről szólva kifejtette, hogy míg év elején a hátralékos ügyiratok száma 116 ezret tett ki, addig most a főváros 937 ezer ingatlanjából csupán mintegy 32 ezer darab ingatlanon szerepel széljegy. Hozzátette, hogy ezek speciális esetek, például olyan ipari parkok és régi nagyvállalatok, ahol nehéz nyomon követni a tulajdonosi hátteret. Ezen ügyiratok feldolgozásával augusztus 15-től különleges eljárási csoport foglalkozik majd – mondta.

Az államtitkár elmondta azt is, hogy a XIII. kerületi Lehel csarnok épületében jövőre 100 millió forintos beruházással egy Földhivatali Bázist hoznak létre, amely 2006-tól kezdi meg a működését.

A sajtóanyag szerint az ügyirathátralékok ledolgozására 117,5 millió forintot fordított az FVM informatikai fejlesztések, egyéb dologi kiadások és személyi juttatások formájában. Benedek Fülöp szavai szerint további 100-150 millió forintot tesznek ki a további fejlesztések költségei.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.