Belföld

Powell szerény ajándékkal érkezik

Colin Powell elsősorban egy nagy, amerikai köszönetnyilvánítás végett látogat el Budapestre és Varsóba. A szép szavakon kívül a külügyminiszter csak egy igen szűk vízumcsomagot hoz batyujában ajándékként.

Colin Powell budapesti látogatásával egyhetes kelet-közép-európai körútját kezdi meg. A külföldi lapok Powell magyarországi és útja végén lengyelországi megjelenését olyan gesztusnak tartják, amely az iraki misszóban máig tartó részvételért járó köszönet mindkét országnak. Míg Magyarországról jelenleg 350 fő van jelen, Lengyelország a szövetségesek ranglistáján negyedikként 2400 fős csapatot állomásoztat Irakban. A magyar katonák az év végén vonulnak ki az országból, Lengyelország pedig közel-keleti haderőinek radikális csökkentésére készül az elkövetkező évben.

Kovács László szerint Powell látogatásának a köszönetnyilvánításon kívül másik célja is van. A hétfőn elkezdődött nagyköveti értekezleten az amerikai külügyminiszter és a szintén felbukkanó Javier Solana látogatása azt is szolgálja, hogy Magyarország ne kerüljön semmiféle választási kényszer elé az Egyesült Államok és Európa, a NATO és az EU viszonylatában. Az amerikai külügyminiszter és az EU külkapcsolatainak felelőse a budapesti nagyköveti konferencia keddi, második napján szólal fel. A háromnapos értekezlet fő témái az európai uniós tagsággal együtt járó új feltételrendszer lehetőségei és kötelezettségei. 





Volt elnökök gyülekeznek Bostonban

Ígéretekkel és egy kis múltba nézéssel kezdődött el hétfőn az amerikai Demokrata Párt négynapos bostoni elnökjelölt-állító konvenciója. A felszólaló két volt elnök és egy “majdnem” elnök felelevenítette a párt elmúlt több mint 25 éves történetét. Azzal, hogy mások mellett Jimmy Carter, Bill Clinton és Al Gore szólalt fel az első este, a párt jelezte, hogy John Kerry szenátor, a valószínű elnökjelölt a következő hónapokban milyen témákat tervez bevetni a kampányban. Jimmy Carter hevesen támadta George Bush jelenlegi elnököt. Carter figyelmeztette hallgatóságát, hogy “az elnökválasztás tétje a nemzet lelke”. “A demokraták olyan Amerikát akarnak, amelyben közös a felelősség és egyenlőek az esélyek. A republikánusok viszont olyan Amerikát akarnak, amelyet a jó emberek, vagyis ők irányítanak” – mondta Clinton, akinek beszédével zárult a párt 44. országos konvenciójának hétórásra nyúlt első estéje.

Magyarország szabadon dönt

Colin Powell szerint a magyarok nagyszerű munkát végeztek Irakban és Afganisztánban, amiért elismerését és nagyrabecsülését fejezte ki. Az amerikai külügyminiszter erről a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában beszélt. Tárgyalásaim során a külügyminiszter úrral és a nagykövetekkel megvitatjuk majd az iraki helyzetet, és átadom nekik nagyrabecsülésünket és köszönetünket a magyarok szilárdságáért, ahogy maradnak a jelenlegi helyzetben, hogy útját állják a veszélynek, és a csapataik Irakban és Afganisztánban nagyszerű munkát végeznek, és nagyra értékeljük ténykedésüket – mondta el Colin Powell a reggeli interjúban.

Az amerikai diplomácia irányítója továbbá közölte: büszkének kell lenni arra, hogy az elmúlt három évben két diktatórikus rezsim Afganisztánban és Bagdadban megszűnt, most mindkét nemzet szabad és tisztességes választásra készül. Arra a kérdésre, hogy az ellenzék, amely tavaly egyetértett azzal, hogy ez év végéig hosszabbítsák meg az iraki küldetést, most azt követeli, hogy a csapatok még az év vége előtt térjenek haza Magyarországra, Colin Powell azt válaszolta: “Magyarország megérti a szabadság fontosságát, talán jobban, mint a koalíció bármely más tagja”. Mint mondta, amikor a küldetés az év végén lejár, a parlament hozza meg a saját döntését, de “remélem, hogy addigra megnézik azt az eredményt, fejlődést, amit elértünk, és ésszerű döntésre jutnak”.

Vízumpakk

Colin Powell a hírek szerint kisebb vízumcsomagot hoz magával Budapestre és Varsóba. A vízumdosszié számít a legkényesebb ügynek. A csomagban állítólag a telefondíj mérséklése, a kommunikáció javítása és a budapesti konzulátus létszámának növelése fog szerepelni.

A Powell-féle “pakk” jóval szerényebbnek ígérkezik, mint az a törvényjavaslat, amelyet július közepén terjesztett be három kongresszusi képviselő – írja a Népszabadság. A Bill Lipinski, Rahm Emanuel és Jack Quinn nevével fémjelzett előterjesztés a volt kommunista országok esetében elengedné a turistavízumdíjat, amíg azok harci egységekkel részt vesznek az iraki és afganisztáni hadműveletekben. A törvényjavaslat – amelynek megfigyelők nem sok esélyt adnak – elsősorban az amerikai lengyel közösség nyomására született. Kilencmillió amerikainak vannak lengyel gyökerei, a látványos húzás az elnökválasztás előtt e szavazók megnyugtatását célozza.

Amerikai részről azt hangsúlyozzák, hogy magyar állampolgárok még mindig nagy számban sértik meg a kinttartózkodás szabályait: feketén vállalnak munkát, túllépik a tartózkodási időt, vagy “alámerülnek” a kontinensnyi országban, és az idő múltával próbálják legalizálni helyzetüket. Kelet-Európából eddig egyedül Szlovénia jutott be a 27 államra kiterjedő vízummentességi programba (Visa Waiver Program). Magyarországnak erre nem sok az esélye, mert – amerikai érvelés szerint – az elutasított kérelmek aránya messze meghaladja a három százalékot. Tavaly több mint 26 ezren folyamodtak amerikai “nem bevándorlóvízumért”, s közülük 18 ezren kapták meg. Némi politikai jóakarattal biztosan lehetne változatni a statisztikákon, de ehhez sok minden más mellett a jelenleginél is sokkal erőteljesebb lobbizásra lenne szükség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik