Belföld

Ingyenes kód a szolgáltató megállapításához

Mobiltelefonról a hívó fél ingyenes kóddal ellenőrizheti, hogy melyik szolgáltatóhoz tartozik a hívott szám - mondta Juhász Károly, a hírközlési fogyasztói jogok képviselője a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH)sajtótájékoztatóján.

A hívást indító a kóddal vagy az ingyenesen hívható 1748-as számmal a telefonáló a hívás előtt tájékozódhat arról, hogy hálózaton belüli vagy hálózaton kívüli hívást indít, és az mennyibe fog kerülni – tette hozzá. Juhász Károly elmondta: az úgynevezett USSD-kódot, amely tartalmazza a keresett hívószámot a körzetszámmal együtt, egyszerűen a készülék hívásindító gombjával kell elküldeni. A felhasználók hálózati üzenet formájában kapják meg a telefonszámhoz tartozó szolgáltató nevét.

A hírközlési fogyasztói jogok képviselője hangsúlyozta, hogy az NHH-hoz a számhordozhatósággal kapcsolatban érkezett fogyasztói panaszok miatt hozták létre a kódot. Juhász Károly fontos feladatának tartja segíteni a felhasználókat abban, hogy tudatosan és olcsóbban használják a telekommunikáció eszközeit.

A számhordozhatósággal kapcsolatban kifejtette: előrelépés történt a szolgáltatók közötti adategyeztetésben, melynek eredménye a gyorsabb szolgáltatóváltás. Korábban több bejelentés érkezett a hatósághoz, hogy más szolgáltató választása esetén az ügyfeleknek hosszadalmas ügyintézéssel kell számolniuk, ezt a panaszt sikerült orvosolni – mondta Juhász Károly. A sajtótájékoztatón elhangzott: az NHH a mobiltelefon-szolgáltatókkal létrehoz egy nyilvánosan elérhető, összehasonlító roaming táblázatot, amelyből a külföldi mobiltelefon-használat díjairól, és a választható külföldi szolgáltatókról tájékozódhatnak a felhasználók. A táblázat az NHH honlapján lesz megtalálható, létrehozásának célja a korrekt lehetőségek megmutatása és az olcsóbb telefonhasználat elősegítése.

Takács Péter, az NHH szakértője figyelmeztetett: külföldi utazás előtt a mobiltelefonálók tájékozódjanak a célországban alkalmazott díjakról, a számlázási egységekről, és a fizetendő díj pénzneméről is. A szakértő felhívta a figyelmet a kézi hálózatválasztás előnyére is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik