Belföld

Az IMF politikai stabilitást vár Lengyelországban

A Nemzetközi Valutalap(IMF) elégedett Lengyelország rövid távú gazdasági kilátásaival, de aggódik amiatt, hogy az országban uralkodó politikai bizonytalanságnak több negatív következménye lehet.

Ezért éves gazdasági jelentésében az IMF figyelmezteti Lengyelországot, hogy az instabil politikai környezet miatt visszaeshetnek a magánberuházások, növekedhet a munkanélküliség, emelkedhetnek a kamatok is.
Arra sürgeti a varsói kormányt, hogy törekedjen konszenzusra a gazdasági reformot illetően, igyekezzen összeállítani politikájának “világos menetrendjét”, biztosítandó eurózónás tagságát az évtized végére, hogy teljességgel kihasználhassa új uniós tagságának előnyeit.

Eddig a foglalkoztatás és a beruházások terén szerények az eredmények, a munkanélküliség nagy, miként az állami eladósodottság is. A politikai konszenzus hiánya miatt nem sikerült a gazdaság mélyen fekvő strukturális gyengeségeit oldani, ezen belül a költségvetési problémákat sem. Az elmúlt években az ország fiskális helyzete folyamatosan romlott. Az eladósodottságnak a GDP-hez mért aránya túlléphet azon a mértéken, amit alkotmányosan rögzítettek és a 2004-es költségvetés olyan nem kívánatos nyomást gyakorol, amely még ronthat is a fenti eladósodottsági mértéken. A múlt év végén ez az eladósodottság az IMF szerint a lengyel GDP 51,6 százalékát érte el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik