Belföld

A Fidesz leállíttatná a privatizációt

A Fidesz augusztus végére rendkívüli parlamenti ülést hívna össze a privatizáció ügyében. A jelenleg folyó magánosításokat addig leállítaná.

A Fidesz rendkívüli parlamenti ülés összehívását kezdeményezi augusztus 19-ére a privatizáció ügyében, és arra kéri a kormányt, hogy addig függessze fel a magánosítással kapcsolatban a nyáron meghozott döntései végrehajtását – jelentette be Orbán Viktor hétfői rendkívüli sajtótájékoztatóján.

A Fidesz elnöke szerint elfogadhatatlan például a Richter, a Nemzeti Tankönyvkiadó Vállalat, a Mezőhegyesi Állami Ménesbirtok és a Bábolna tervezett privatizációja. Az MSZP szerint Orbán Viktor csak szeretné elterelni a figyelmet az állami gazdaságok “mutyis privatizációjáról”. Az MDF támogatja az Országgyűlés rendkívüli ülésének összehívását, az SZDSZ ellenzi a privatizáció leállítását.

Kormányzati mohóság?

A Fidesz elnöke közölte: a vállalatok magánosításában a Fidesz “az azonnali pénzhez jutás mohóságát látja”. Rogán Antal közölte: a rendkívüli parlamenti ülésre a Fidesz országgyűlési határozati javaslat vagy törvényjavaslat benyújtásával készül. Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy az elmúlt napokban nyilvánosságot látott, a “közvagyon körét szűkítő és a magánvagyon körét bővíteni szándékozó döntések rossz kormányzati döntések”. “Itt ismét egy bankár gondolkodásmód által vezetett bankárkormány rossz döntéseivel van dolgunk” – tette hozzá. Véleménye szerint a döntések mögött olyan gondolkodásmód húzódik meg, amely “megint csak vételárat lát a nemzeti vagyontárgyak mögött, de nem lát embereket”.

A Nemzeti Tankönyvkiadó Vállalt kapcsán megemlítette például, hogy államnak a piaci árak befolyásolására az egyetlen eszköze, ha a cég állami tulajdonban van. Mint mondta, a munkahelyek védelme és az emberek biztonságérzete is követeli, hogy a kormány vizsgálja felül ezen döntéseit.

Kitért arra is, hogy a nemzeti petíció kapcsán több mint egymillió kétszázezer ember tiltakozott az ilyen típusú magánosítások ellen. A Fidesz elnöke szerint ezen vagyontárgyak magánkézbe adása mellett semmilyen gazdaságpolitikai indok nem szól. Hozzátette azonban, hogy néhány cég, például a Malév privatizációját “meg lehet fontolni”.

MSZP: a petíció csak átverés volt

Az MSZP szerint Orbán Viktor Fidesz-elnök a privatizáció leállítására vonatkozó javaslatával szeretné elterelni a figyelmet azoknak az állami gazdaságoknak “a mutyis privatizációjáról”, amelyet ő is támogatott – hangsúlyozta Göndör István, az MSZP frakcióvezető-helyettese hétfői közleményében, amelyet eljuttatott az MTI-hez. “Az ÁPV Rt. feladata 1995 óta a privatizációról szóló törvény szerint a vagyonértékesítés. Az Orbán-kormány módosíthatta volna a törvényt, de nem tette; Orbán Viktor szeretné elterelni a figyelmet a 12 állami gazdaság általa támogatott mutyis privatizációjáról” – áll a politikus közleményében.

A szocialista politikus szerint “Orbán Viktor új témákat keres, mert kiderült, hogy a Fidesz-petíció csak átverés volt”.

Göndör István szerint a privatizációval megnyílik a vállalkozások lehetősége az uniós források igénybevételére. A Bábolna Rt. privatizálásával a márkanév fennmarad, várhatóan egy új versenyképes Bábolna jön létre, amely versenyezni tud a nagy európai piacon. Jelen esetben a tradicionális ágazatok, mint a ménesek nem kerülnek privatizálásra – mutatott rá. A jövőben nem kell milliárdokat az adófizetők pénzéből a vállalkozás fenntartására fordítani – teszi hozzá a szocialista politikus.

A frakcióvezető-helyettes szerint Orbán Viktornak hamis az az állítása, hogy csak a bevétel motivál a privatizációs döntéseknél, hiszen az új tulajdonosoknak tőkeemelést is végre kell hajtaniuk. “Ami a nemzeti tankönyvkiadót illeti: a piac mindössze 36 százalékát látja el, így természetes, hogy verseny-körülmények között kell működnie” – áll Göndör István közleményében.


MDF: az adósság miatt adják el a stratégiai cégeket

Az állami vagyon maradékát éli fel az MSZP-SZDSZ-kormányzat – jelentette ki az ellenzéki politikus Orbán Viktor Fidesz-elnök azon bejelentésére reagálva, amely szerint augusztus 19-ére a parlament rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezik. A Fidesz szerint elfogadhatatlan például a Richter gyógyszergyár, a Nemzeti Tankönyvkiadó Vállalat, a Mezőhegyesi Állami Ménesbirtok Rt. és a Bábolna Rt. tervezett privatizációja.

Herényi Károly közölte: “Az 1995-1996-os privatizációhoz hasonlóan, amikor az adósságszolgálat teljesítése érdekében az energiaszektor eladása volt a napirenden, most a költségvetési hiányok pótlása érdekében ismét stratégiai fontosságú cégek eladásáról akar dönteni a kormány”.

SZDSZ: a Fidesznek joga van a rendkívüli üléshez

Az SZDSZ nem ért egyet a privatizáció leállításával – közölte az SZDSZ elnöke az MTI-vel hétfőn. “A kormánynak az a dolga, hogy végrehajtsa programját” – jelentette ki Kuncze Gábor. Kuncze Gábor úgy fogalmazott: a kormányprogram végrehajtása során a kabinet figyelhet az ellenzék véleményére, “már ha ezek értelmes javaslatok”. Mint mondta, a Fidesznek joga van rendkívüli ülést összehívni, és ha ez megteszi, akkor az SZDSZ ezen részt vesz majd.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik