Belföld

A felvételi tárgyak döntenek az egyetemválasztásnál

Egy az intézményválasztás legfontosabb szempontjait vizsgáló kutatásból kiderül, hogy továbbra is két meghatározó szempont alapján döntenek a továbbtanulni szándékozók. Az első, hogy mely tárgyakból kell felvételi vizsgát tenni, illetve hogy milyen elhelyezkedést biztosít az intézmény diplomája.

A Felvételi Információs Szolgálat felmérésének eredménye szerint, melyet 34 004 fő bevonásával végeztek, a diákok több mint 80 százaléka e két szempont alapján döntött.

A diákok többsége, amikor egyetemet vagy főiskolát választ, az oktatás szakmai színvonala mellett tájékozódik az intézmény kiegészítő szolgáltatásairól: a kollégiumi elhelyezésről, a sport- és szórakozási lehetőségekről is.

A felmérésből az is kiderült, hogy a magán felsőoktatási intézmények közül a Budapesti Kommunikációs Főiskolát tartják a legjobbnak a diákok. Ezt követi a Nemzetközi Üzleti Főiskola, és a Gábor Dénes Főiskola. A jelentkezési statisztikák ezzel párhuzamosan a kommunikáció egyre nagyobb népszerűségét mutatják, hiszen a főiskolai kommunikáció szak 2004-ben a harmadik legnépszerűbb főiskolai képzésnek bizonyult.

Azoknak a diákoknak, akiknek nem sikerült bejutniuk felsőoktatási intézménybe a felvételi eljárás során, augusztus 6-ig adhatják be jelentkezésüket a pótfelvételi keretében meghirdetett helyekre. Érdemes tudni, hogy pótfelvételit még az olyan népszerű szakokon is hirdetnek, mint például az üzleti kommunikáció, így a Budapesti Kommunikációs Főiskola (www.bkf.hu) néhány népszerű képzésére is lehet még jelentkezni. Az új felvételi lehetőségek táblázata letölthető a www.fisz.hu oldalról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik