Belföld

Az exporttámogatásokról tárgyal a WTO

A Világereskedelmi Szervezet (WTO) tagjai a korábbi dohai gyűlésük témáit elevenítették fel, és elszánták magukat, hogy a hét végéig megállapodnak a tarifák és a támogatások csökkentéséről, a világ kereskedelmének fellendítése érdekében-írja a BBC Online.

A WTO a tavalyi mexikói, kudarcot valló találkozója óta most tartja első tanácskozását a világszervezet. A WTO általános igazgatója Supachai Panitchpakdi figyelmeztetett, hogy amennyiben most sem sikerül megegyezniük, az akár évekig elhúzhatja a megoldását a szabad kereskedelmet gátló tényezőknek lebontásának.

A tanácskozáson csaknem 35 kereskedelmi miniszter, és a szervezetben résztvevő 147 állam nagykövetei vesznek részt. A korábbi, sikeresnek ítélt dohai forduló döntései 2001-ben milliárdos lökést adotak a nemzetközi kereskedelemnek, és többmillió embernek segítettek helyzetük javításában. A szegény és gazdag országok közti hatalmas különbségek – amelyek leginkább a mezőgazdaság területén éleződnek ki – végig követték a tárgyalásokat, amely a tavalyi cancuni tárgyalásokon törtek elő. A fejlődő országok szeretnék elérni Genfben, hogy a gazdagabb országok jelentősen fogják vissza a mezőgazdasági támogatások szintjét, amely szerintük a legfőbb akadálya annak, hogy a szegényebb országok termékei is megjelenjenek a piacon.

A legutóbbi megállapodás terve szerint, amit az általános tanács elnöke, a japán Shotaro Oshima jelentett be, a WTO tagállamai véget vetnének a mezőgazdasági termékek exporttámogatásának, és csak a mezőgazdasági termelőket segítenék. Az indiai kereskedelmi miniszternek, Kamal Nath-nak azonban továbbra sem tetszik az ajánlat, mert szerinte annak segítségével országát megnyitnák az erősen támogatott amerikai, európai és egyéb gazdag országok termékei előtt. „ Az indiai farmer versenyezhet az amerikai farmerrel, de az amerikai állam ellen nincs esélye” – mondta a miniszter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik