Belföld

A Wiesenthal központ felfüggesztette magyar akcióját

Felfüggesztette az Utolsó esély elnevezésű, a még élő náci háborús bűnösök felkutatására indított akciót Beer Iván, a Magyarországi Holokauszt Emlékalapítvány elnöke.

A program magyarországi koordinátora ezt hétfőn reggel egy televíziós műsorban jelentette be. Beer Iván az MTI-nek elmondta, hogy a jogi kérdések tisztázásáig nem fogad bejelentéseket és nem továbbít semmiféle információt a jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központhoz. “…olyan jellegű támadások indultak jogi alapokra hivatkozva velem szemben, amely egy ideig ezt az egész Utolsó esély akciót felfüggesztésre kényszerítik” – mondta Beer Iván a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában.

A felfüggesztést azzal indokolta, hogy Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos korábban a személyi jogokra hivatkozva közölte, hogy idegen országba, nem lehet magyar állampolgárok adatait továbbítani. “Mostantól kezdve nem fogadok és nem továbbítok semmiféle információt addig, amíg jogilag nem tisztázódik a Simon Wiesenthal Központ jeruzsálemi irodája és a magyar állam, ezen belül az adatvédelmi ombudsman fenntartásai közötti ellentét” – mondta Beer Iván a műsort követően az MTI-nek, hozzátéve, hogy tevékenysége felfüggesztéséről vasárnap tájékoztatta Izraelt.

Beer Iván elmondta, hogy két esetben személyesen továbbította az információkat a jeruzsálemi központhoz. Hozzátette, hogy azóta is kapott jelzéseket, összesen öt-hét bejelentést regisztrált, de ezeket még nem juttatta el Izraelbe. Az információkat le kell fordítani angol nyelvre, de a továbbítás mellett egyelőre e tevékenységet is felfüggeszti. “Én nagyon sokszor szenvedtem a hatalom jogi öklétől, és attól félek, hogy a hatalom és az ombudsman mögött álló hatalmas erők – nem biztos, az éppen a mostani regnáló kormány – (…) bizony a jognak fegyverével engem meghurcolnak, engem megpróbálnak ellehetetleníteni” – fogalmazott.

Efraim Zuroff, a Wiesenthal központ igazgatója július közepén jelentette be Budapesten, hogy Magyarországon is elindítják az Utolsó esély elnevezésű akciót a még élő náci háborús bűnösök felkutatására. Ennek keretében tízezer euró “kompenzáció” fejében adatokat várnak a még élő náci háborús bűnösökről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik