Belföld

Októbertől a házi kedvenceknek is kell útlevél

Az Európai Unió rendelete szerint október elsejétől állatútlevéllel lehet csak külföldre szállítani a kedvtelésből tartott állatokat - közölte a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM).

A közlemény emlékeztet arra, hogy az Európai Parlament és a Tanács az EU egységes, uniós szintű szabályozást fogadott el a kedvtelésből tartott állatok, azon belül nevezetesen a kutyák, macskák és vadászgörények nem kereskedelmi célú szállítására. A rendelet szerint az ilyen állatokkal utazó tulajdonosok a korábbi tagállami szintű és sokszor egymástól eltérő szabályozás helyett a jövőben az egész unióban azonos feltételekkel utazhatnak, továbbá EU-n kívüli országokból is azonos feltételekkel léphetnek be vagy térhetnek onnan vissza.

A közlemény szerint a rendelet néhány új kötelezettséget is ró a tulajdonosokra. Bevezette az egységes európai állatútlevél, az úgynevezett pet passport fogalmát és használatát, megköveteli az állatok állandó jelölését, illetve speciális feltételekhez köti az állatok importját és/vagy visszaléptetését a veszettség szempontjából kedvezőtlen státuszú országokból.

Csupán a veszettségtől hivatalosan mentes Egyesült Királyságba, Írországba, Svédországba és Máltára utazók részére élnek továbbra is szigorúbb, speciális követelmények. A gyakorlati megvalósítás azonban számos tagállamban – különböző okok miatt – késedelmet szenvedett. Mindezek miatt az Európai Bizottság határozatával lehetővé tette, hogy 2004. október 1-ig az új rendelkezések mellett párhuzamosan a korábbi, nemzeti előírások is életben maradjanak.

A közlemény szerint Magyarország még szintén nem kezdte meg az útlevelek kiadását. Ezért október 1-ig az eddigi eljárásnak megfelelően a Magyarországról induló utazóknak továbbra is saját felelősségük, hogy a rendeltetési ország előírásairól az adott ország hatóságainál, külképviseletein vagy egyéb módon tájékozódjanak és azokat betartsák. Ezek általában a veszettség elleni vakcinázást tanúsító igazolást, bizonyítványt vagy oltási könyvet követelnek meg, azonban ettől eltérő is lehet.

Az Egyesült Királyság, Írország, Svédország és Málta jellemzően ezen felül legalább vérvizsgálatot és egyedi állatazonosítást követel meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik