Belföld

Menesztették a Blairt bíráló brit tisztviselőt

Menesztették a brit hírszerzés egyik magas rangú vezetőjét, aki gyakorlatilag azzal vádolta meg Tony Blair brit miniszterelnököt, hogy megtévesztette a közvéleményt az iraki tömegpusztító fegyverek ügyében - értesült a The Sunday Times című brit hírlap.

John Morrison, a hírszerző szolgálatok tevékenységét felülvizsgáló parlamenti szervezet (ISC) vezetője az állásával fizetett azért, hogy bírálta a miniszterelnököt. Egy neve elhallgatását kérő magas rangú tisztviselő a múlt héten megerősítette a The Sunday Timesnak, hogy Morrisont megfosztották állásától a nyílt kritikáért.

A BBC csatorna Panorama című politikai háttérprogramjában két héttel ezelőtt két volt vezető brit hírszerzési tisztviselő is azt állította, hogy Tony Blair “sokkal messzebb ment” az iraki tömegpusztító fegyverekről szóló hírszerzési adatok “értelmezésében”, mint maguk a hírszerzési szolgálatok.

Brian Jones, a brit védelmi minisztérium hírszerzési ügyosztályának volt vezetője közölte, hogy az ő stábjából senki nem látta az iraki tömegpusztító fegyverekre vonatkozó “temérdek bizonyítékot”, amelyekről a kormányfő korábban, a Kelly-ügyet vizsgáló bizottság meghallgatásán beszélt.

John Morrison pedig azt mondta: Tony Blair – azzal, hogy a kormány elé tárt hírszerzési dosszié alapján közvetlen iraki fenyegetésről beszélt – jóval messzebb ment annál, mint amit ugyanebből a dossziéból hivatásos hírszerzők ténylegesen kikövetkeztettek.

Tony Blair azzal igazolta az Irak elleni háborúban való részvételt, hogy az asztalán fekvő hírszerzési dossziék szerint a Szaddám Huszein vezette rezsim közeli veszélyt jelent, ugyanis tömegpusztító fegyvereket birtokol és képes ezeket 45 percen belül működésbe hozni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik