Belföld

Kényszerleszállások hétvégéje

Három kényszerleszállás, három sérült, egy halott – egyetlen hétvégén. Kicsit sok, bár tegyük hozzá, a három eset között nincs semmilyen közvetlen összefüggés. Hacsak az nem, hogy közel egy időben történtek.

Szombaton, vélhetően motorhiba miatt került bajba egy Z-43 típusú kisrepülőgép Dunakeszinél. A gépen négyen tartózkodtak, s a vizsgálat első megállapításai szerint már felszállás közben kihagyott a motor. A pilóta miután észlelte a hibát, megpróbálta visszafordítani a gépet, hogy azután siklórepülésben földre tegye azt. Erre azonban már nem került sor, mert a szárny beleakadt a földbe. Ezt követően a gép átfordult és összetört.


Ki vezette a gépet?


Az oktató repülőn négyen utaztak: a gép pilótája, a lánya, egy tanuló és annak barátnője. A pilóta életét vesztette, a többiek süléseket szenvedtek, egyikük sérülései súlyosak. A vizsgálat során felmerült, hogy a gépet nem a pilóta vezette, legalábbis erre utal, hogy az oktató ülésen foglalt helyet. Ez azért különös, mert oktató engedélye nem volt. Az még nem derült ki, hogy mi volt a repülés célja? Felmerült az a lehetőség is, hogy oktatórepülés folyt. Lapinformációk szerint az egyik sérült az Operettszínház volt táncosa, akinek karrierjét törheti ketté a baleset.






Kényszerleszállások

Tavaly szeptemberben 24 órán belül két repülőgép hajtott végre kényszerleszállást Ferihegyen. Előbb a Dublinba tartó Malév utasszállító kényszerült visszafordulásra, miután leállt az egyik hajtóműve. Majd másnap egy Prágából Bukarestbe tartó teherszállító gép szállt le meghibásodás miatt a Ferihegyi repülőtéren.

Leállt az egyik hajtómű


Szerencsés kimenetelű kényszerleszállást hajtott végre vasárnap Ferihegyen a British Airways légitársaság Ammánból Londonba tartó menetrendszerinti Airbus 320 típusú repülőgépe. A gép nem érintette volna a magyar fővárost, de az üzemanyagrendszer meghibásodása miatt a levegőben leállt a gép egyik hajtóműve, s emiatt az Airbus leszállásra kényszerült. Ilyen esetben ugyanis a légügyi szabályok azt írják elő, hogy a pilótának a legközelebbi repülőtérre kell kormányoznia a gépet, akkor is, ha a repülőképessége megmaradt, s nincs közvetlen életveszély a fedélzeten. A gépen 108 utas és 7 főnyi személyzet tartózkodott. A kényszerleszállás során senki sem sérült meg. Az utasok rövid várakozást követően egy másik géppel tovább utaztak Londonba. A gép ugyanakkor Ferihegyen maradt. Itt végzik el az átvizsgálást és a szükséges javításokat.


Közbeszólt az időjárás


Szombaton egy Szegedről Splitbe tartó Cessna 150-M típusú kisrepülőgép is kényszerleszállásra kényszerült Zadar környékén. A gépen ketten utaztak. A kényszerleszállásra nem műszaki okok miatt került sor, hanem az időjárási körülmények váltak váratlanul kedvezőtlenné. A leszállás során a gép megsérült, de a fedélzeten tartózkodóknak nem esett bajuk. Földet érés után egy Malév gép vette a bajbajutott repülő rádió jeleit, ők értesítették a horvát légi irányítást, akik akkor már nem voltak kapcsolatban a magyar kisgéppel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik