Belföld

BKIK: nem EU-konform illetéktörvény

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) szeretné elérni, hogy az illetéktörvény egésze kerüljön felülvizsgálatra - nyilatkozta Koji László, a kamara elnöke.

Elmondta, a kamara szerint Magyarországon nem EU-konform a tulajdon átruházásához kötődő illeték mértéke. Példaként említette, hogy föld adásvételénél 10 százalékos illetéket kell fizetni Magyarországon, ugyanakkor az európai illeték átlaga 2-5 százalék között van.

A kamara elnöke szerint a jelenlegi magyar illeték mértéke nem versenyképes, és az üzleti élet szereplői azzal próbálják megúszni a 10 százalék illeték megfizetését, hogy sok esetben nem földet vagy ingatlant vesznek, hanem olyan cégek részvényeit vásárolják meg, amelyekbe bevitték az adott ingatlant.

A kamara szerint ezzel a megoldással senki sem jár jól, mert az üzleti célt bonyolult szerződéses viszonyokkal kell elérni, a költségvetés pedig nem jut bevételhez.

A BKIK szakértői anyagot készített a témában, és az év második felében testületi határozatot hoznak a ügyben, majd közvetlenül megkeresik a kormányt, az illetékes parlamenti bizottságokat, hogy tekintsék át és értékeljék a kialakult helyzetet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik