Belföld

MBA – a nők megelőzték a férfiakat

Több magyar nő érdeklődik a külföldi full time MBA képzések után, mint férfi. A gyengébbik nem elsősorban jelentős előrelépési lehetőségeket remél a mesterfokozat megszerzésétől.

A külföldi MBA programok iránt érdeklődők 54 százaléka nő Magyarországon – derült ki a World MBA Tour felméréséből. A vándorszervezet a világ számos országában népszerűsíti az MBA képzéseket, úgymond házhoz viszi a business schoolok képviselőit és tanulmányi ajánlatait. A magyar nők ezzel az aránnyal a legtudatosabb nők közé sorolódnak a világon, hiszen csak Tajvan és Thaiföld szülöttei mutatnak nagyobb aktivitást a karrierjük előrelendítésében. Nyugat-Európában különösen alacsony a női érdeklődők aránya. Ennek ellenére a gyengébbik nem még mindig alulreprezentált az üzleti élet „csúcsképzésének“ titulált MBA programokon.

Soha ennyi nő még nem jelentkezett





Nőket támogató business schoolok
Az MBA programok női hallgatói arányának növelésére 2001-ben 7 vállalat és 13 business school létrehozta a Forté Foundationt, amely az ösztöndíjak biztosítása mellett a női hallgatók toborzását is feladataként tűzte ki. Az egyes business schoolokon is egyre nagyobb figyelmet fordítanak a nőkre: a London Business School szintén 2001-ben alapított egy nőknek szóló speciális ösztöndíjat, de számos iskolában találhatunk hasonló kezdeményezéseket.

„A női jelentkezők aránya 32 százalékos volt az idén. Soha ekkora érdeklődést nem tapasztaltunk még a részükről“ –nyilatkozta Nunzio Quacquarelli, a World MBA Tour, valamint a Top MBA Career Guide vezérigazgatója. Természetesen nem minden országban vágyik ilyen sok nő kiemelkedő karrierre. Nyugat- Európában ez az arány jóval 20 százalék alatt van, míg Kínában, Törökországban, 40 százalék felett. A kelet-európai térségben egyértelműen a magyar nők építik legcéltudatosabban a jövőjüket, utánuk az orosz nők következnek, akik közül viszont már jóval kevesebben (34 százalék) érdeklődnek az MBA képzések iránt.

A gyengébbik nem aktivitásának ellenére még mindig a férfiak dominálják a mesterfokozattal kecsegtető programokat. Az Egyesült Államokban kicsit jobb a helyzet, mivel ott majdnem minden második hallgató nő, az európai business schoolokban azonban csak minden ötödik tanuló kerül ki a gyengébbik nem képviselői közül.

Pedig az MBA szakértők szerint most különösen megéri belevágni a mesterképzésbe: a jelentkezők száma 10 százalékkal visszaesett az elmúlt évben, míg az MBA diploma munkaerőpiaci értéke egyre nő, főleg ha valaki nemzetközi karrierre vágyik.

Egy hajtja őket: a kiugrási lehetőség





A jövő vezetője nő?
A legtöbb országban változnak az üzleti élet feltételei, egyre több kultúra között kell összhangot találni, és egyre több érdeket kell a vezetőknek egyeztetniük. Sok szakértő azzal számol, hogy a vezetők következő generációjának már a mostanitól eltérő tulajdonságokkal kell rendelkeznie. Elsősorban empátiára és csapatmunkára való készségre lesz szükségük a sikeres vezetőknek. Sokak szerint ezekben a gyengébbik nem jóval erősebb.

A nők elsősorban azért szeretnének mesterfokozatot szerezni, hogy előre tudjanak lépni a ranglétrán. A képzés befejezte után nagy részüket azonnal elő is léptetik, és a későbbiekben is nagyobb esélyekkel pályázhatnak az első számú vezető székébe, egy MBA diplomával a zsebükben. „A férfiakat nem feltétlen az előléptetés hajtja. Többségük magasabb fizetést akar, vagy munkahely-váltásra készül, esetleg be akarja indítani saját vállalkozását“ – emelte ki Nunzio Quacquarelli. A nők pénzorientációjának hiányát fizetési elvárásaik is jól tükrözik: míg a férfiak évi 100 ezer dollárnál nem adják alább, a nők megelégednének 80 ezer dollárral is.

A nők számára feltehetően azért is ennyire fontos a kiugrási lehetőség megszerzése, mert férfi társaikkal szemben szinte alig van esélyük arra, hogy a középvezetői szinten túljussanak. Az Egyesült Államokban ugyan az első számú vezetők 11 százaléka nő, ez az arány Európában meglepően alacsony, csupán 3 százalék.

A nőknek mindenképpen megéri elvégezni a programokat, mivel az alumni szervezetek révén jóval több és jóval hasznosabb kapcsolatra tehetnek szert. Az MBA diplomával rendelkező nők – mivel kevesebben vannak -, sokkal jobban segítik később egymást.

MBA család mellett?

A női jelentkezők általában jóval fiatalabbak, mint a férfiak. “Korábban a business schoolok nem fogadták szívesen a kevés munkatapasztalattal rendelkező, fiatal jelentkezőket. A nők esetében azonban érthető, hogy még a gyerekvállalás előtt szeretnék befejezni a full time MBA képzést, hiszen utána évekig nem lesz erre lehetőségük. Szerencsére a business schoolok ma már az életkori elvárásokat rugalmasabban kezelik a nők esetében” – mondta Nunzio Quacquarelli.

A felmérés szerint a nők többsége többek között – a női példaképek és a munkaadói támogatás hiánya mellett – a magánélet és a tanulás összeegyeztethetetlensége miatt mondanak le az MBA képzésekről.

Még a nem full time programokat is nehéz egy anyának belesűrítenie az életébe. Van, aki a kisgyermeke mellett otthon tanul, van aki részmunkaidőben dolgozik, amellett nevel gyereket és végzi az MBA képzést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik