Belföld

A Fitch visszaminősítette a Volkswagent

Az elsőrendű befektetői sáv alsó szélére minősítette vissza pénteken a német Volkswagen autógyárat a Fitch Ratings, a gyengülő eredménykilátásokra hivatkozva. A cég az idén már másodszor értékelte le a VW-t.

A legnagyobb európai hitelminősítő pénteki londoni bejelentése szerint a legnagyobb európai autógyár hosszú futamú, előre sorolt, nem fedezett kötelezettségeinek osztályzata “A”-ról “A mínusz”-ra romlik, a rövid távú cégadósság besorolása “F1″-ről F2”-re süllyed. A besorolások kilátása továbbra is negatív, vagyis a Fitch nem zárja ki az újabb leminősítést.

Ebben az esetben a VW hosszú távú osztályzata átkerülne a már nem elsőrendű, spekulatív elemeket is tartalmazó, befektetőinek már csak megszorításokkal tekintett “BBB” sávba. A hitelminősítői közlemény szerint a negatív kilátás fenntartása azt tükrözi, hogy Fitch nem tartja bizonyosnak a Volkswagen által a pénteki első félévi eredményismertetésben megjelölt, 1,9 milliárd eurós egész éves, külön tételek előtti működésieredmény-cél elérhetőségét.

A Fitch Ratings szerint a leminősítést általánosságban is az idei, valamint a jövő évi gyengébb eredmény- és szabadkészpénz-képzési kilátások indokolják, miután már 2003-ban is markánsan csökkent a német autóipari csoport jövedelmezősége (ez indokolta az idén márciusban bejelentett előző visszaminősítést).
A hitelminősítő kommentárja szerint a VW továbbra is erősödő versenynek van kitéve alaptevékenységi szegmenseiben, ami alááshatja árelőnyszerzési képességét a rivális márkákkal szemben. A cég teljesítménye különösen az amerikai piacon gyenge, az erős euró és a már “érett” termékkínálat miatt – áll a Fitch Ratings pénteki londoni közleményében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik