Belföld

Elbocsájtások az eltűnt atomtitkok miatt

A Los Alamos-i atomkutató intézetben folyó nyomozás során 15 munkást bocsájtottak el. A laboratóriumban mindeközben tovább folyik a vizsgálat a kiszivárgott atomtitkok ügyében.

Korábban két fontos atomtitkokat tartalmazó számítógépes lemez, valamint több titkos e-mail jutott ki az intézetből. Kevin Roack, az intézmény szóvivője korábban a nyilvánosságra került elektronikus leveleket a BBC-nek úgy kommentálta, hogy egy kutató sokszor helytelenül ítélheti meg, hogy egy információ titkos-e vagy sem, és egy tévedés elég, hogy a titkos üzenet az intézményen kívülre kerüljön.

Peter Nanos, a Los Alamos-i laboratórium vezetője az elbocsájtásokat az adatvédelmi biztonság súlyos veszélyeztetéseivel indokolta, amelyet munkásai vétettek. Az igazgató továbbá elmondta, hogy az elbocsájtottak az intézménybe többet nem léphetnek be, legfeljebb akkor, ha beidézik őket a nyomozás kapcsán kihallgatásra és akkor is kísérettel. A dolgozók korábbi munkakőrét Nanos nem közölte, csak annyit mondott, hogy minden “szinten” jellen voltak.

Az igazgató ugyanakkor közölte, hogy a laboratórium biztonsági rendszerét komolyan meg kell erősíteni. Nanos szerint a komoly probléma az emberek hozzáállásában van. Sok ember van Los Alamos-ban, aki csak tagadni képes – közölte.

Los Alamos-ban valószínüleg a nyomozás és a leltározás még nem ért véget. A dolgozók pedig továbbra is csak szigorú felügyelet alatt közelíthetik majd meg a laboratórium azon részlegét, ahol a reaktor van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik