Belföld

Csapadékra csak az aszfaltok számíthatnak

A napok óta tartó kánikula mind a mentőszolgálatnak, mind a Fővárosi Közterület-fenntartó Vállalatnak komoly munkát jelent, ám egyenlőre még nem látni a hőség végét.

Az elmúlt napok folyamatos 30 fok feletti hőmérséklete miatt napról napra nő a hőség okozta rosszullétek száma – mondta Győrfi Pál. Az Orzságos Mentőszolgálat szóvivője továbbiakban azt is közölte, hogy általában 300-350 riasztást kapnak egy nap, csütörtökön azonban 400 riasztás történt a fővárosban. Ájulásokhoz, szívbetegek rohamaihoz is egyre többet hívják a mentősöket.

A Fővárosi Közterület-fenntartó Vállalatnak mindeközben 27 locsolóautója 24 órás műszakban járja a várost, s hűti az aszfaltot és a villamossíneket – közölte Szegedi Péter, a FKF Rt. szóvivője. Három autó hűti a délpesti villamosvágányokat, a többi jármű a lakótelepek utcáit és a kevésbé terhelt útvonalakat locsolja napközben. A szóvivő azonban kiemelte, hogy a hőség rendkívül rossz hatással van az utakra, a napközben 60-70 fokosra hevülő aszfalton a nehézgépjárművek okozta folyamatos terhelés miatt vályúk keletkeznek a nyomvonalakban.

Budapest vízfogyasztása pedig napról-napra nő az idei  670 ezer köbméteres napi csúcsfogyasztást hétfőn 733 ezer köbméterrel múlta felül főváros lakossága. Péterfy Gábor szerint 870 ezer köbméteres vízfogyasztás elérhetőnek tűnik. A szóvivő közölte, hogy a részvénytársaságnak napi több mint 1,1 millió köbméteres vízszolgáltató kapacitása van, tehát nem várható vízkorlátozás.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik