Belföld

36 halott a törökországi vasútszerencsétlenségben

A korábbi híresztelésekkel ellentétben nem 139, hanem 36 ember vesztette életét abban a csütörtöki törökországi vasúti katasztrófában, amely az északnyugati Sakarya tartományban történt - jelentette be az éjszaka az ankarai kormány az a válságtörzse.

A sebesültek száma 68. Recep Tayyip Erdogan kormányfő – aki indulófélben volt boszniai látogatásra – lemondta útját, és a szerencsétlenség helyszínére sietett, ahol a mentőalakulatok az éj beálltával fényszórókkal megvilágítva a terepet folytatták munkájukat.

Ayhan Cevik, Bilecik tartomány kormányzója szerint az áldozatok számával kapcsolatos korábbi túlzás abból adódott, hogy a hatóságok egymással ellentmondó adatokat kaptak. A téves közlésekre jellemző: egy ideig még arról szóltak a híradások, hogy a vonat Anakrából Isztambulba tartott, holott az express a Boszporusz partján lévő metropoliszból indult a török fővárosba.

A tragédia oka továbbra sem ismert, egy vasúti szakember azonban felhívta a figyelmet arra, hogy a törökországi sínpályák már 50 éve elhanyagoltak, egy-egy újabb gyorsvonat forgalomba állítása nagy baleseti kockázattal jár.

Az egyik híres török író, Yakup Kadri Karaosmanoglu nevét viselő expresszvonatot idén júniusban helyezték üzembe. Az óránként 150 kilométeres csúcssebesség elérésére képes szerelvény a két legnagyobb török várost összekötő 567 kilométeres utat öt óra alatt tette meg.

A török államvasutak illetékesei azt állították, hogy a szóban forgó pályaszakaszon a vonat óránkénti 70-80 kilométeres sebességgel haladt. Ezzel szemben egy túlélő elmondta: az express érzése szerint túl gyorsan száguldott, és minden egyes kanyarba érve akkorákat rázkódott, hogy ő maga alig tudott megállni a saját lábán miközben az étkezőkocsi felé igyekezett. Egy hatalmas rázkódás után a kocsi jobb oldalára dőlt – közölte az utas.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik