Belföld

Műholdas rendszerrel figyelik a csaló gazdákat

Műholdas rendszerek segítségével tervezik biztosítani a közeljövőben azt, hogy az európai gazdák csak a tényleges földterületeik után igényelhessenek uniós támogatásokat.

Az unió gazdái eddig sokszor nagyobb saját tulajdonú földterületeket vallottak be az uniós pályázatokban, mint amekkorával valójában rendelkeznek. Tették mindezt azért, hogy nagyobb támogatáshoz jussanak a közös agrárpolitika (KAP) pénzeiből. Az EU közös kutatóközpontja azonban az 1988-ban megkezdett, a Mezőgazdaság Távérzékelős Figyelése (MARS) nevű projektjével kíván válaszolni. Így a földterültek pontos bemérésére a közeljövőben az unió bizottsága műholdas érzékelőket fog használ.

Az elképzelések szerint a földrajzi információs rendszer (GIS) és a földparcella azonosító rendszer (LPIS) segítségével a farmerek pontosan behatárolhatják majd saját földjeiket, így támogatási kérelmeikben csak a valódi földméretekre szabott összegeket igényelhetnék meg.

A GIS technológiát a 15 régi tagállam többségében már alkalmazzák, és 9 új tagország is ennek bevezetésére készül. Olaszországban a rendszer használatával kilencről két százalékra csökkentették a bevallott és valódi földterületek méretei közötti különbséget, s így pedig eurómilliókat takarítottak meg az adófizetők pénzéből.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik