Belföld

Kötelező lesz a termékdíj a személyautók után

Egyeztetések folynak 3,5 tonnás össztömeget meg nem haladó gépkocsik gyártói, forgalmazói illetve importőrei számára kötelező termékdíj bevezetéséről - írja a Napi Gazdaság.

Az elképzelések szerint a személyautók termékdíját az új autók esetében vagy a magyarországi gyártó vagy az importőr cég, míg a külföldről származó használt gépkocsi esetében pedig a külkereskedő fizetné meg. Azonban mentesülhetnek majd a fizetési kötelezettség alól azok a társaságok, amelyek biztosítják a visszagyűjtést és hasznosítást.

A termékdíj kiterjesztése által az előírt hulladék-visszagyűjtési és hasznosítási költség a központi finanszírozás helyett a szennyezőkhöz kerül – közölte a lapnak Petz Veronika, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium közgazdasági főosztályának vezetője.

A termékdíjat tehát azok a társaságok lesznek kötelesek megfizetni, amelyek nem gondoskodnak az általuk gyártott vagy forgalmazott termékek meghatározott mennyiségének visszagyűjtéséről és hasznosításáról.

A lap információi szerint a termékdíjat továbbá ki kívánják még terjeszteni az elektromos és az elektronikai termékek gyártóira, illetve importőreire is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik