Belföld

Jövőre emeltszintű érettségi ingyenes nyelvvizsgával

Ingyenes nyelvvizsga-bizonyítványt kapnak a középiskolások a sikeres emeltszintű idegen nyelvi érettségi vizsga esetén 2005-től, a kétszintű érettségi vizsga bevezetésétől - döntött a kormány szerdai ülésén.

“A kétszintű érettségire való felkészülésben a kormány egységes szabályozást teremt a vizsgaszabályzat kiadásáról, valamint a felsőoktatási intézmények felvételi eljárásainak általános szabályairól szóló korábbi rendeletek módosításával” – közölte tájékoztatóján a kormányszóvivő.

Gál J. Zoltán kiemelte: emeltszintű érettségit a tanulók 2005-től bármely tárgyból tehetnek, nem feltétel az sem, hogy a középiskolában emelt szinten tanulták-e, illetve az iskolában tanulták-e azt. A kétszintű érettségi lényege, hogy a tanuló maga választja meg, mely tantárgyakból tesz normál, és melyekből emeltszintű – a felsőoktatási intézménybe történő felvételinek megfelelő – vizsgát.

A változtatás szabályozza, hogy az országos középiskolai tanulmányi versenyeken elért eredményeket miként lehet beszámítani az érettségi vizsgába. A módosítás a felnőttoktatásban öt évvel javasolja elhalasztani a kötelező idegen nyelvi érettségi vizsga megtételét.

A felsőoktatási felvételi eljárásról szóló kormányrendelet módosítása szabályozza az Európai Gazdasági Térséghez tartozó országok állampolgárainak jelentkezését. Aki nem tudja papírral igazolni magyar nyelvtudását, annak alkalmassági vizsga szervezhető.

A kormány döntése alapján 2005-től az interneten keresztül is lehet jelentkezni felsőoktatási intézményekbe. Lehetőség lesz emellett arra is, hogy a diák egy alkalommal megváltoztathassa a beadott jelentkezések sorrendjét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik