Belföld

Ganz-trolibuszokat vásárol Debrecen

A Ganz Transelektro Közlekedési Rt. nyerte a debreceni trolibusztendert - tájékoztatta Nagy Attila, a Debreceni Közlekedési Vállalat (DKV) Rt. vezérigazgatója.

Nagy Attila elmondta, hogy szóló buszokra kértek ajánlatot, s a három ajánlattevőből választották ki a Ganz Transelektro Solaris T 12-es troliját. A megállapodás szerint 10 darab trolibusz 2005. március 31-ig szállít le a Ganz Transelektro. Ebből öt normál troliüzemű jármű lesz, öt darab pedig alternatív hajtású dízel agregáttal felszerelve – mondta.

Nagy Attila közölte: a 10 darab jármű 837 millió forintba kerül. A beruházást hitelből fedezik, de arról a tulajdonos önkormányzat dönt, hogy a hitelt a DKV Rt. vagy az önkormányzati cégeket tömörítő vagyonkezelő részvénytársaság veszi-e majd fel. “További 11 járművet 2006. március 31-ig kell leszállítania a tenderen győztes cégnek” – tette hozzá a vezérigazgató. Beszámolt arról is, hogy az első tíz jármű féléves próbaüzeme után a Debreceni Vagyonkezelő Rt. igazgatósága dönt a 11 troli üzemmódjáról.

Ruzsányi Tamás, a Ganz Transelektro Közlekedési Rt. fejlesztési igazgatója korábban elmondta: a Solaris T 12-es trolibusz a legmodernebb, az EU-szabványoknak megfelelő technológiát képviseli. “A háromfázisú, úgynevezett aszinkron hajtással működő alacsonypadlós trolibuszokon megoldott a kerekes székek feljutása is, amelyeket a járművön rögzíteni lehet” – mondta.
Hozzátette: a korszerű hajtásrendszer fékenergia visszatápláló működése és kitűnő hatásfoka miatt a jármű energiatakarékos, ami az üzemeltetési költségek drasztikus csökkenésén túl a környezeti ártalmak csökkentését is eredményezi. Elmondása szerint a 101 utas szállítására képes trolibusz kocsiszekrénye teljesen rozsdamentes részegységekből épült, a felhasznált anyagok nagy része rozsdamentes acél, alumínium, üveg vagy műanyag.

Debrecenben jelenleg három vonalon 22 szovjet gyártmányú trolibusz közlekedik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik