Belföld

Elhagyja posztját a főrendőr

Lamperth Mónika belügyminiszter elfogadja Salgó László, országos rendőrfőkapitány felmentésre irányuló kérését, és külszolgálati feladatokra javasolja majd Medgyessy Péternél.

A Belügyminisztérium Sajtóosztályának közleménye szerint Salgó László országos rendőrfőkapitány korábban azzal a kezdeményezéssel fordult Lamperth Mónikához, hogy “rendőr-diplomáciai előéletének tapasztalatait hasznosítva szakmai pályáját külügyi területen szeretné folytatni”.
A belügyminiszter közölte a főkapitánnyal, hogy – eddigi munkáját elismerve, külön is kiemelve a rendőrség átalakításában végzett tevékenységét – kérését elfogadja, és külszolgálati feladatra ajánlva javasolni fogja felmentését Medgyessy Péter miniszterelnöknek.

A tájékoztatás szerint Salgó László felmentésére és utódjának személyére a hivatalos javaslatot a belügyminiszter később fogja megtenni. A Népszabadság július 22-ei számában adta hírül, hogy augusztus elsejei hatállyal várhatóan távozik posztjáról Salgó László vezérőrnagy, országos rendőrfőkapitány.

A napilap megjegyzi, hogy “Salgó menesztésének híre nem először kap lábra (…), forrásaink már tényként állítják, hogy a karrierjét diplomáciai pályán folytatja, bár az sem zárható ki, hogy ő lesz a Rendőrtiszti Főiskola vezetőjének utóda”. “Úgy tudjuk, Salgó már februárban felajánlotta Lamperth Mónika belügyminiszternek, hogy távozik az ORFK éléről (…), csakhogy akkor a BM és a rendőrség vezetői is marasztalták” – áll a lapban.

Salgó László két évéről

A BM közleménye szerint Lamperth Mónika leszögezte, hogy az elmúlt két évben “kedvező irányú változások kezdődtek a Magyar Köztársaság rendőrségénél”, és ő miniszterként elégedett a rendőrök munkájával. Mint olvasható, javult a rendőrség közmegítélése, és érzékelhető változásokat hozott a látható rendőrség programja, amelynek keretében több mint ezer fővel bővült a végrehajtói állomány, megerősödött a közterületi jelenlét.

A közlés szerint jó ütemben halad a főváros és a központi régió megerősítése. “Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) létszámának csökkentése, a megyei főkapitányságok létszámának befagyasztása, a városi kapitányságok megerősítése kedvező irányú változásokat indított be.

Az elmúlt 2 évben jelentősen csökkent a fluktuáció és – szemben a találgatásokkal – az idei évben sem haladja meg a tervezettet” – olvasható. A tárca közleménye szerint tény, hogy a rendőrség az adott költségvetési keretek között rendkívül feszes gazdálkodásra kényszerül. Emiatt számolni kell azzal, hogy szükségessé válik normatív szabályozás bevezetése, és többletfeladatok esetén a rendőrségnek többletforrásokat kell biztosítani. Lamperth Mónika megerősítette, hogy ez év őszén visszamenőleg sor kerül a területi és központi illetménypótlék 5 százalékos emelésére, és jövőre is az inflációt meghaladó mértékben fog emelkedni a rendőrök fizetése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik