Belföld

Josep Borrell lett az Európai Parlament elnöke

A két legnagyobb frakció megállapodása szerint a katalán származású spanyol szocialista Josep Borrellt választották az Európai Parlament új elnökévé.

A júniusban megválasztott európai képviselők a két legnagyobb európai frakció, a Néppárt és a szocialisták megállapodásának megfelelően Josep Borrellt választották meg az ötéves mandátum első felére. Ezután a a spanyol politikust a konzervatív Néppárt képviselője váltja majd.

Az Európai Parlament elnöki posztjáért indult még a liberálisok és a zöldek jelöltje a lengyel Bronislaw Geremek, valamint a francia kommunista Francis Wurtz.

Csütörtökön újabb fontos szavazás várható, amikor az Európai Bizottság elnökéről döntenek majd. A politikusoknak arról kellene megállapodniuk, hogy elfogadják-e az állam és kormányfők tanácsának hivatalos jelöltjét, a konzervatív, José Manuel Durao Barroso személyét. A miniszterelnöki posztjáról a jelölést követően lemondott portugál politikus ugyanis csak a saját frakciója, a néppártiak támogatásában lehet biztos. A poszt betöltéséhez itt is egyszerű többséget kell szerezni, ám a titkos szavazás során elemzők szerint a szocialista és liberális képviselők megosztottak lehetnek Barroso kérdésében, míg a zöldek, a kommunisták és az euroszkeptikus politikusok várhatóan nem támogatják a jelöltet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik