Belföld

Bush Irán szerepét vizsgálja a szeptemberi merényletben

Az Egyesült Államok vizsgálja Irán esetleges szerepét az ellene 2001. szeptember 11-én elkövetett terrortámadásokban - jelentette be hétfőn George W. Bush amerikai elnök.

Az elnök hozzátette, hogy John McLaughlin, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) megbízott igazgatója korábban azt mondta: nem volt közvetlen kapcsolat Irán és a merényletek között. “Én régóta mondom, hogy Irán aggodalomra ad okot. Továbbra is vizsgáljuk, hogy volt-e közük a merényletekhez” – jelentette ki az elnök a washingtoni Fehér Házban, Ricardo Lagos chilei elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján.

Bush már évekkel ezelőtt “a gonosz tengelyéhez tartozó” országnak nevezte Iránt, Észak-Koreával és az akkor még Szaddám Huszein irányította Irakkal együtt. Azzal vádolta az iráni vezetést, hogy menedéket nyújt a merényleteket végrehajtó al-Kaida terrorszervezet bizonyos vezetőinek, pénzzel támogat terrorszervezeteket, mint például a libanoni Hezbollahot, és atomfegyverekre akar szert tenni.

McLaughlin, aki a múlt héttől kezdődően megbízott vezetője a CIA-nak, George Tenet igazgató távozása után, most vasárnap közölte: tudják egy ideje, hogy a gépeltérítő terroristák egy része a merényletek előtt Iránban tartózkodhatott, de arra nincs bizonyítéka a CIA-nak, hogy Teherán biztatta volna őket erre. Semmi nem utal arra, hogy volt hivatalos kapcsolatuk – mondta McLaughlin.

Az as-Sark al-Auszat című, londoni székhelyű arab nyelvű lap hétfőn jelentette, hogy egy iráni tábornok szervezte meg 9 olyan terrorista biztonságos iráni átutazását, aki részt vett a merényletek elkövetésében. A lap az iráni Forradalmi Gárda elithadsereg egyik tisztségviselőjére hivatkozott. Az iráni kormány szóvivője azonban felszólította a lapot, hogy bizonyítsa állítását.

A merényletek körülményeit vizsgáló független washingtoni bizottság a csütörtökre várható jelentésében azt állítja, hogy néhány terrorista Afganisztánból jövet Iránon keresztül jutott be az Egyesült Államokba hónapokkal a merényletek előtt, és Teherán tudott iráni tartózkodásukról – jelentette vasárnap a The New York Times című amerikai napilap.

Az úgynevezett 9/11-es bizottság szerint az illetők úgy léptek be az országba, hogy útlevelükbe Teherán utasítására nem ütöttek pecsétet az iráni határőrök, nehogy az amerikai beutazáskor szigorúbb ellenőrzésnek vessék őket alá.

A bizottság arra a megállapításra jutott, hogy ennek fényében Iránnak sokkal nagyobb szerepe volt a merényletekben, mint Iraknak, amely ellen az Egyesült Államok háborút indított többek között arra hivatkozva, hogy volt kapcsolata az al-Kaidával. Kérdés, hogy Washington miért Irak szerepét hangsúlyozta – olvasható a jelentésben. A bizottság mindazonáltal leszögezi: nincs bizonyítékuk arra, hogy Teherán tudott volna a terroristák amerikai merénylettervéről.

Teherán vasárnap elismerte, hogy egyes gépeltérítő terroristák illegálisan átutazhattak az országon, de – mint mondták – azóta megszigorították a határellenőrzést. Minden olyan kísérlet, hogy Iránt összefüggésbe hozzák az al-Kaidával, az amerikai választási propaganda része – jelentette ki a kormány szóvivője.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik