Belföld

Szinte nem is emelkedett a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 2,03 pontos emelkedéssel, 11.533,85 ponton nyitott pénteken. A csütörtöki záró értékhez képest ez 0,02 százalékos erősödés, gyakorlatilag stagnálás.

Enyhe emelkedést várnak a BÉT pénteki kereskedési napján az MTI által megkérdezett tőzsdei szakértők.

Makray Péter, az Erste Bank Befektetési Rt. elemzője elmondta: fontos szerepet játszhatnak a nemzetközi piacok a pénteki kereskedésben is. Mint mondta, csütörtökön a Nokia részvényeinek ára 13 százalékot esett New York-i piacon, az IBM azonban a piaci várakozásoknál kedvezőbb eredményt tett közzé az első negyedéves adatairól. Mindezek hatására az egyesült államokbeli határidős piacok emelkedtek, amely pozitívan befolyásolhatja a budapesti börze mozgásait is.

Makray Péter közölte: a Matávról csütörtökön megjelent hír rövid távon nem lesz hatással a társaság részvényeire, azonban “mindenképpen kedvező”.

A távközlési társaság 49 százalékos részesedést szerez a T-Systems Hungary Kft.-ben. A Matáv az üzletrészért 1,4 milliárd forintot fizet és árfolyamértéken 2 milliárd forint értékű tőkeemelést hajt végre a T-Systems Hungary Kft.-ben.

A tőzsdei szakértők szerint fontos szerepet játszhat továbbá az amerikai inflációs jelentés is, amelyet 14.30-kor hoznak nyilvánosságra. A piac júniusra éves szinten 3,1 százalékos inflációt vár.

Bónis Miklós, az Inter-Európa Bank Rt. elemzője közölte: a forint árfolyamának alakulása is jelentősen befolyásolhatja a pénteki kereskedést. Elmondta: a Pénzügyminisztérium előrejelzésével kapcsolatban, az idei éves költségvetési hiány alakulásáról “meglehetősen” bizonytalan a piac. A kormány az ESA rendszer szerint számolva az idei évre GDP arányosan 4,6 százalékos deficitet prognosztizál.

A kereskedők közepes, maximum 6 milliárd forintos forgalmat prognosztizálnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik