Belföld

Románia visszafogja a hiányt

Az Európai Unióhoz 2007-ben csatlakozni kívánó Románia csütörtökön a GDP arányos államháztartási hiányt 3 százalékról 2,1 százalékra fogta vissza a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött új megállapodás részeként.

A megállapodásban az is szerepelt, hogy az idei infláció 9,0 százalékra mérséklődik a tavalyi 14,1 százalékról, csökken a jelentős folyó fizetési hiány és felgyorsul a privatizáció, valamint a szerkezetátalakítás.

A deficit 2,1 százalékra történő mérséklése a bevétel 0,8 százalékos GDP arányos növelésével érhető el – magyarázta Mihai Tanasescu román pénzügyminiszter, aki hozzátette: a magasabb bevételt az adóbehajtás javításával kívánják elérni, ami lehetővé teszi egyben a kiadások mérsékelt emelését is, aminek a következtében elsősorban az egészségügy és a mezőgazdaság jut friss forrásokhoz.

A pénzügyminiszter bejelentette, hogy szeptemberben vagy októberben újra módosíthatják az államháztartási hiányra vonatkozó adatot az addig eltelt időszak makrogazdasági folyamatainak az ismeretében, de nem bocsátkozott részletekbe.

A január-május közötti időszakban a konszolidált államháztartási hiány a GDP 0,2 százaléka volt. Júniusban az éves szintű infláció 12 százalékot tett ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik