Belföld

Cvrcsog a cvrcsák – Zlatan Plavac 2001, Zlatan Plenkovic

Ilyenkor a magyarok zöme Horvátországba kalandozik, így kedvenc horvát borászunk egy szép borát ajánljuk a Dalmáciába tartó honfitársaknak.

Dalmácia másik világ. Valahol Zadar alatt van egy láthatatlan vonal, ahol klimatikusan és kulturálisan átlépünk az igazi mediterráneumba, ahol bolond melegek hullámzanak és cvrcsog a cvrcsák (szabad fordításban: a kabóca dallik). Magunk Hvar szigetére szoktunk elvetődni, ahol 1856 óta biztos nem volt köd és hó, ekkortól vannak folyamatos adatsorok az idő járásáról. Igazi felüdülést a miénktől elütő világokba való kirándulás jelent, mindenekfelett a tenger, melyet nélkülözni vagyunk kénytelenek, Magyarország tán az egyetlen balkáni ország, amelynek nincs tengere…


Cvrcsog a cvrcsák – Zlatan Plavac 2001, Zlatan Plenkovic 1

Zlatan Plavac 2001, Zlatan Plenkovic

Zlatan Plenkovic Hvar szigetén rendel, a déli parton középtájon található impozáns pincészete a Sveta Nedelja nevű kicsiny faluban emelkedik. Ha szárazföldön támadunk, a nyers sziklába fúrt, egyirányú alagutakon kell áthatolnunk, és irtóztató hajtűkanyarokkal tűzdelt, meredélyes szerpentineken kell kacskaringóznunk, de hajónkat is lehorgonyozhatjuk a déli szél csupálta szirtek alatt. A palack a szükségből erényt kovácsolva büszkén hirdeti, hogy szinte bioborral van dolgunk, amennyiben borunk ipartól és kemikáliáktól távol (nyema industrije) készült, egyébként pedig félkilós tőketerheléssel és az egyirányú mészkőszikla-alagutakba vágott mély pincékben érlelődött.

Plenkovic Zlatan Plavac nevű bora más, mint a mi különben nagyszerűvé felnőtt vörösboraink. Illata telt, túlérettes-szilvás jellegű, vaníliás felhangokkal díszített illat, a profi barrik nem fa- és füstszagot, hanem a csokis teltséget gazdagító fűszerességként jelentkezik. Határozottan érezni véled továbbá a szigetet borító levendula és örökzöldek érzéki, virágos illatát. És bódító szeszek kerengenek fel a pohárból, a mediterrán nyár generálta 15 százalékos alkohol. Megízlelve folytatódik a telt, csokis impresszió, szép szegfűszeggel gazdagodva, mely ismét csak a hordó hozzájárulása a borhoz. Érett tanninok, lobogó tűz, széles, tartalmas ízkép, integrált, kiegyensúlyozott jelleg. A bort a Mali plavac nevű autochton szőlőből préselték, mely gyanúnk szerint roppant nagy tudású fajta, vetekszik a világfajtákkal, itt, Hvaron és a Peljesac-félszigeten uralkodik, belőle készülnek a Dingac és a Postup nevű csúcsborok is. E heti borunkat leginkább helyi ételekhez ajánlanánk, roston sült halakhoz, nyárson forgó bárányhoz, pljeskavicához, burekhez, csevaphoz, prsutához és/vagy birkatejből készült, olivával kenegetett hvari sajthoz, valamint esti beszélgetésekhez a tengerparton, hol nőnek a pálmák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik