Belföld

Iraknak a háború előtt nem volt bevethető vegyi fegyvere

Iraknak a háború előtt nem volt jelentős mennyiségű, sőt talán egyetlen vegyi vagy biológiai fegyvere sem bevethető állapotban - állapította meg az a bizottság, amelynek feladata az e fegyverekkel kapcsolatos brit hírszerzési tevékenység vizsgálata volt.

A szerdán közzétett jelentés szerint ezért nem lett volna szabad belevenni a brit kormány által 2002 őszén nyilvánosságra hozott hírszerzési dossziéba azt a központi kitételt sem, amely szerint az iraki tömegpusztító fegyverek 45 perces bevetési készültségben voltak.

Lord Butler, a jelentést készítő bizottság elnöke szerdán, az összefoglalót ismertetve azt mondta: a dosszié összeállítása során “elvesztek” az Egyesített Hírszerzési Bizottság (JIC) – a hírszerzési értesüléseket a kormány számára összesítő és értékelő testület – figyelmeztetései arról, hogy az információs anyag egyes elemei “korlátozott értékű hírszerzési forrásokra épültek”.

Lord Butler, a brit kormányzati közalkalmazotti szolgálat, a Civil Service nyugalmazott vezetője, akit a kormány februárban kért fel a vizsgálat elvégzésére, súlyos hiányosságnak nevezte, hogy a JIC figyelmeztetései nem kaptak kellő hangsúlyt a dossziéban. Ugyancsak a háború előtti hírszerzési munka gyengeségének nevezte olyan ügynökök információs forrásként való használatát, akik sokszor “szakértelmükön kívül eső területekről” szolgáltak értesülésekkel.

A szerdán ismertetett jelentés ugyanakkor nem tartalmaz közvetlen elmarasztalást sem Tony Blair kormányfő, sem a JIC éppen távozó, és a külső hírszerzés (MI6) igazgató posztját a hónap végén átvevő John Scarlett címére, sőt kiemelten hangsúlyozza, hogy Scarlettnek nem kell visszamondania egyébként súlyosan vitatott, Blair által néhány hónapja bejelentett kinevezését az MI6 élére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik