Belföld

Felnőttképzés – második menet

A felnőttképzést szabályozó rendeletcsomag a már akkreditált intézmények ellenőrzésére és bírságolására is kitér. A szabályszegők 50 és 500 ezer forint közötti bírsággal sújthatók. A korábbi puha szabályozás más területeken is tovább finomodott.

A képzéseket szabályzó főbb törvények közül a felnőttképzési a legfrissebb, közel egy évtizedes hátránnyal követte a köz-, felsőoktatási és szakképzési törvényeket. Módosításainak időarányos számában és értelmező végrehajtási rendelkezéseinek darabszámában azonban már nem kell szégyenkeznie. A legutóbbi jelentős változásokat tartalmazó végrehajtási rendeletcsomag június végén látott napvilágot. Bevezetve ezzel a már akkreditált képző intézmények ellenőrzésének és bírságolásának rendszerét. Az új jogszabályok rendelkeztek egy vadonatúj munkaügyi szakértői rendszer létrehozásáról is.

Fogalmi kavarok, emelkedő díjak





Újabb jogszabályok
A korábbi 91/2002 (IV.26.) kormányrendelet helyére, alig kétéves működése után idén februárban újabb lépett. A 22/2004 (II.16.) kormányrendelet és a minisztériumban elkészült végrehajtási rendeletek a szaktárca ígéretei szerint, figyelembe veszik a két éve működő felnőttképzési rendszer első tapasztalatait.

Fogalmi zavarok azért maradtak és keletkeztek is a szabályozásban. Egyszerűsített intézmény akkreditáció címszó alatt például 5000 forintért a már akkreditált intézmény esetleges főbb adatait érintő adatmódosítás díjtétele szerepel új elemként.

Az intézményi akkreditáció díja a korábbi minőségbiztosítással rendelkező és nem rendelkező intézmények eltérő díjszabásai helyett egységesen 400 ezer forintban lett meghatározva. Így az ISO-val rendelkező felnőttképzők sem spórolhatják meg a helyszíni szemlét és az eddig mínusz 100 ezer sem marad a zsebükben. De a más törvényekben meghatározott program és intézmény akkreditációk sem élveznek különleges elbírálást. A GKM által felügyelt autósiskoláknak, az OM és a Magyar Akkreditációs Bizottság által (MAB) akkreditált oktatási intézményeknek, vagy a NKÖM felügyeletéhez tartozó művelődési házaknak is át kell esniük a felnőttképzési intézmény és program akkreditációs eljárásán.

A program akkreditációk díja kissé emelkedett, igaz belépett az órasávok arányában változó díjazás. Így egy 200 óra alatti tanfolyamot már 70 ezer forintért be lehet nyújtani akkreditációra, amíg az 1001. tanóra felett belép a 150 ezer forintos legmagasabb sáv.

Szintén új fejlemény, hogy a más képző által elfogadtatott képzési programot, ha más intézmény szeretné megszervezni, újabb díj terheli, mégpedig programonként és intézményenként 32-45 ezer forint közötti összeggel. A korábban program akkreditációs mentességet képező Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) www.nive.hu szereplő tanfolyamok az új szabályozás értelmében csak akkor élveznek mentességet, ha központi program alapján folynak.

A rendszer kiépült, jöhet az ellenőrzés!






Hol ide, hol oda tartozik 
A korábban az Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközponthoz (OKEV) www.okev.hu tartozó felnőttképzési nyilvántartás a munkaügyi központok www.afsz.hu illetékességi körébe került, ám megmaradt az OKÉV-nál megszokott
regionális szervezettségi szint. Így most két – három megye nyilvántartását egy- egy központ végzi. A felügyelet változtatásának diszkrét bája, hogy két évvel korábban pontosan a munkaügyi központoktól vette át az OKÉV a feladatot, az
ehhez szükséges létszámot is elvéve a munkaügytől. Most a visszaszervezésnél csak a feladat került vissza, a korábban átadott kollégák az OKÉV-nál maradtak.


A mára akkreditált közel ezer intézmény és több száz program idén ősztől számíthat a meginduló ellenőrzésekre. A mostani módosításokkal a felnőttképzési igazgatás eddig nem létező intézményrendszere is belépett a rendszerbe, ahogyan a szabálysértő intézmények bírságolására is megnyílt a lehetőség. A felnőttképzési törvény értelmében 50 ezer és 500 ezer forint közötti bírsággal sújtható a szabályszegő képző cég.

A korábbi viszonylag puhán értelmezhető szabályozás az akkreditációra váró intézmény felnőttképzési vezetőjének szakmai végzettségét illetően tovább finomodott. A felsőfokú pedagógiai végzettséget mostantól csak a középfokú oktatói képesítés és a legalább ötéves szakmai gyakorlat válthatja ki. Ez az intézkedés hátrányosan érinthet néhány kisebb autósiskolát, ahol az oktató-tulajdonos értelemszerűen nem rendelkezik felsőfokú végzettséggel és esetleg nem töltött még el öt évet a szakmában.


A nyelvi képzések szervezésének vonatkozásában tovább szigorodik a rendszer: a maximálisan 16 fős kiscsoportokban – az esetek 80 százalékában – az oktatóknak rendelkeznie kell felsőfokú végzettséggel, nyelvtanári képesítéssel, vagy a közös európai nyelvi referenciarendszer értelmében C2-es, azaz felsőfok feletti nyelvtudással.






Fogalmak a felnőttképzésben
Intézmény – akkreditáció: a felnőttképzési intézményben folytatott képzési (tananyagfejlesztési, oktatás / képzés értékelés) és felnőttképzési szolgáltató tevékenységeknek, az intézmény irányítási és döntési folyamatok szabályozottságának vizsgálata és minőség szempontjából történő hitelesítése.
Program- akkreditáció: a képzési célnak való megfelelés (különös tekintettel a munkaerő-piaci szükségességére, az életminőség javítására), a megvalósíthatóság, továbbá a képzés tartalmi elemeinek és a pedagógiai/ andragógiai követelményeknek való megfelelés vizsgálata és minőség szempontjából történő hitelesítése.


Tengernyi terület – újabb szakértők

A 2003. februárban bevezetett normatív felnőttképzési támogatás forrásainak idei jelentős kibővítése lehetővé teszi, hogy a szakképesítés nélküli (OKJ képzettség hiányában) közel egymillió munkaképes korú állampolgár az egyes akkreditált képző intézményeknél olcsóbban, vagy esetleg csak az OKJ-s vizsgadíj megfizetésével jusson szakképesítéshez.

A tavalyi 475 milliós keret idén 2,9 milliárd forintra emelkedett, erre a forrásra az intézményi akkreditációt szervezett felnőttképző intézmények pályázhatnak. A már említett ellenőrzéshez, illetve a felnőttképzési rendszer továbbfejlesztéséhez a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium június 30-áig értesítette ki azokat az újólag megválasztott szakértőket, akik a minisztérium szakmai munkáját lesznek hivatottak segíteni, többek között éppen a felnőttképzés területén. 




Ajánlott videó

Olvasói sztorik