Belföld

Az OPEC tovább növelné a kitermelést

Folytatódhat a nyersolaj szabadpiaci árának mérséklődése, miután az OPEC egyes tagországai megerősítették újabb kitermelésnövelési szándékukat.

A nemzetközi piacokon folytatódott a nyersolaj árának mérséklődése. A folyamatot befolyásolta Kuvait és Algéria olajügyi miniszterének bejelentése, amelyben megerősítették az augusztus 1-jei, újabb kitermelésnövelési szándékukat. Mindez 500 ezer hordónyi termelésbövelést jelent.

Továbbá közölték, hogy további tartalékkapacitások után néznek, ha az árak magas szinten maradnak. Ha szükséges a további kitermelés, akkor Július 21-i bécsi tanácskozásukon áttekintik, hogy melyik tagország rendelkezik további többlet kapacitással.

Az olajár csökkenését eredményezheti az új iraki olajügyi miniszter, Támer Abbász Gadbán kijelentése is, aki szerint Irak napi olajtermelése 2,6 millió hordó körülire bővülhet a jelenlegi 2,4 millió hordóról.

A Ceyhan kikötőig tartó északi olajvezeték pedig hamarosan újraindulhat több mint egy hónap kényszerszünet után. A kulcsfontosságú vezeték elleni sorozatos támadások miatt korábban Irak nem tudott exportálni az északi olajmezőkről, ahol a termelés a háború kezdete előtt napi 1,1 millió hordó volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik