Belföld

Forint rengető pletykák

A nyári uborkaszezonban hírek híján rémhírekkel izgatják a befektetőket brókerkörökben. A Londonból terjesztett sáveltolásnak semmi alapja nem volt, a forint gyengítésére, és egyesek extra profitjára viszont jó módszer volt.

A részvénypiacon tapasztalt enyhe élénkülés elkerülte a devizapiacot és a devizakereskedők a napfényes tengerpartokra helyezték át székhelyüket. Azok a brókerek, akik a számítógép mellett „őrizték a tüzet” valószínűleg nagyon unatkozhattak. Az egyik ilyen bróker feltehetően “bentragadt” egy nem kedvező pozícióban, amelyből nem tudott kiszállni az alacsony forgalom miatt és gondolta, hoz egy kis izgalmat a piacnak és egy kis hozamot magának.

Ez a feltételezés arról, hogyan indult el pénteken az a pletyka, miszerint a hétvégén a magyar kormány a Magyar Nemzeti Bankkal (MNB) egyetértésben eltörli az intervenciós sávot és a forint gyengítésére fog törekedni. A pletyka, de nyugodtan nevezhetjük rémhírnek is, Londonból indult ki és terjedt, mint a bozóttűz. Ugyan már első hallásra is képtelenségnek tűnik az ötlet azok számára, akik egy kicsit is ismerik a kormány és az MNB kapcsolatát és véleményét, de talán azért is terjedt ilyen gyorsan el ez a veszély a piacon, mert annyira képtelenségnek tűnt, hogy már igaz is lehet.





     Amerikából jelentik
A tengerentúlon mindeközben megkezdődött a tőzsdei gyorsjelentési szezon, amelyről egyelőre ellentétes hírek érkeznek. Az optimistáknak a General Electric (GE) negyedéves eredménye adhat megerősítést. A GE ugyan csak egyetlen apró centtel teljesítette túl a várakozásokat, az elnök-vezérigazgató kijelentése azonban sokkat többet jelentett. Jeff Immelt szerint a gazdaság nagyon robosztus és a GE érzékeli a gazdasági növekedést. Ezt azért nagyon hiteles a GE-től hallani, mert a vállalat a gazdaság minden szektorában jelen van a TV-től a gázturbináig.
Sajnos a pesszimisták sem maradtak támogatás nélkül, ugyanis a technológiai vállalatok továbbra is rosszul teljesítenek. A múlt héten olyan nagyágyúk figyelmeztettek a profitok gyenge alakulásáról, mint az Unisys, a Computer Associates, a Veritas, a Siebel Systems, a BMC Software és a zászlóshajó PeopleSoft. Az egyetlen megnyugtató hír a tech szektorban az SAP háza tájáról érkezett, de a bejelentése, miszerint a második negyedéves árbevétele 9 százalékkal növekedett, csak mérsékelni tudta a csalódottságot. Ennek megfelelően a Nasdaq 3 százalékos veszteséggel fejezte be az elmúlt csonka heti kereskedést.

Nonszensz

A helyzetet úgy kell elképzelni, hogy ül pár tucat bróker a monitorok előtt és egymástól kérdezik, hogy hallottad és hogy igaz lehet-e. Repkedtek az érvek, hogy a Bokros-csomagot is hétvégén jelentették be anno és hogy ha a kormány nem tanult a tavalyi sáveltolás hibájából, akkor miért lenne lehetetlen ez a lépés? A forint pillanatok alatt 252-ről 256-ig gyengült az euró ellenében. A telefonok ekkor nem csak a strandon nyaraló kereskedőknél, hanem a Pénzügyminisztériumban (PM) és az MNB-ben is megcsörrentek.

Mindenki azt akarta megtudni, hogy lesz-e valami hivatalos reakció, hiszen ha nincs, akkor hallgatólagosan megerősítik a hírt. A PM azonban villámgyorsan lehűtötte a spekulációt, amikor is szokatlanul határozott hangnemben „nonszensznek” nevezte a rémhírt és a forint újra elindult a péntek reggeli szintek felé.

Viszik a profitot a tőzsdéről

Lehet, hogy ez a pletyka volt az oka a BUX gyengélkedésének pénteken, hiszen az index közel 1 százalékot esett a hét zárásaként. Valójában azonban sokkal inkább profitrepatriálásról beszélhetünk, hiszen amíg a nemzetközi piacok gyengélkedtek, addig a magyar index a Mol segítségével szépen teljesített. Ez a trend azonban nem tartható örökké. Sőt, egy hétnél tovább sem, úgyhogy a nagy vételi érdeklődést eladás követte.

A Mol a múlt héten még így is új történelmi csúcsra ért, amikor az árfolyam elérte a 8600 forintos szintet. Ez annak volt köszönhető, hogy a finomítói spread a többéves csúcsot jelentő 13,85 dollárra ugrott hordónként. Ez azt jelenti, hogy a Mol legnagyobb üzletága, a finomítás és kereskedelem az idén szédületes profitot fog elérni.



Forint rengető pletykák 9



Ajánlott videó

Olvasói sztorik