Belföld

Az EKB erőteljes liberalizációt sürget

Az EKB az euróövezet gazdasági növekedésének tendenciáit elemezve arra a következtetésre jutott, hogy sürgető az EU liberalizációs terveinek „gyors és erőteljes" megvalósítása - áll az Európai Központi Bank (EKB) tanulmányában.

Az EKB megkongatta a vészharangot: ha középtávon nem következik be komolyabb gazdasági növekedés az eurózónában, az az életszínvonal csökkenéséhez fog vezetni, különös tekintettel arra, hogy egyidejűleg a térség lakosságának elöregedése is fenyeget.

A tanulmány szerint az övezetben 1996 és 2003 között az egy főre jutó GDP-növekmény évi 1,6 százalék volt, az USA-ban ugyanakkor 2,2 százalék. Az elemzés a lassulás egyik okát a foglalkoztatás emelkedésében, a munkaerőpiac bővülésében látja. A korszerű technológiákat viszonylag kis mértékben alkalmazzák az euróövezetben, ez is gátolja a termelés hatékonyságát, fejlődését.
Márpedig csak a kutatás és fejlesztés eredményeinek hasznosítása, a lisszaboni stratégia gyors megvalósítása, a korszerű technológiák széles körű elterjesztése vezethet a lisszaboni cél eléréséhez, hogy az Európai Unió 2010-re a világ legversenyképesebb gazdasága legyen – szögezi le az EKB tanulmánya.

A tanulmány azt követően látott napvilágot, hogy Jean-Claude Trichet EKB-elnök a múlt héten aggodalmának adott hangot: a 90-es évek közepe óta csökkenést mutat a térség ipari termelésének növekedési indexe, miközben ugyanez a mutató az USA-ban felfelé ível.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik