Belföld

Egységre törekvő izraeli belpolitika – Gyorsított kivonulás Gázából

A Gázai övezetből való kivonulás meggyorsításáról egyezett meg hétfőn Ariel Saron izraeli miniszterelnök és Simon Peresz, az ellenzéki Izraeli Munkapárt vezére.

A két politikus az Izraeli Munkapárt kormányba való belépéséről kezdett megbeszéléseket hétfőn reggel Ariel Saron rezidenciáján. A nemzeti egységkormányról folytatandó konkrét tárgyalásokhoz a feleknek még támogatókat kell szereznie, de a tárgyalásokhoz közel álló politikai források hétfőn azt mondták, hogy viszonylag gyors megállapodás jöhet létre a felek között.

A munkareggeli keretében létrejött megbeszélésen Saron azt kérte Peresztől, hogy a lehető leghamarabb kezdjenek tárgyalásokat az egységkormányról – jelentette ki Joram Dori, Peresz szóvivője. Kijelentette: Peresz még hétfőn találkozik munkapárti képviselőkkel.

Ezt követően kedden ismét tárgyalóasztalhoz ülnek, s ekkor már arra lehet számítani, hogy az ellenzék vezére elfogadja Saron felkérését a közös kormányzásra. Az ellenzéki párt egyik vezető politikusa, Hájim Ramon kijelentette, hogy a Munkapárt három feltétele már teljesült: a kormány elfogadta a Gázai övezetből való kivonulás tervét, nem emeltek korrupciós vádat a kormányfővel szemben és a szélsőségesen nacionalista Nemzeti Unió kilépett a koalícióból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik