Belföld

Végrehajtók a Jukosznál

Szerda délután megjelentek a végrehajtók a Jukosz moszkvai székházában, egyelőre iratok után kutattak. A társaság szerda este közleményben erősítette meg: nem képes törleszteni adóhátralékát.

Szerdán nulla órakor lejárt a Jukosz 3,4 milliárd dolláros adóhátralékának törlesztésére adott határidő, és mivel a cég hivatalosan is közölte fizetésképtelenségét, a moszkvai végrehajtók nem késlekedtek. A társaság részvényei ennek ellenére – minden bizonnyal Hodorkovszkij ajánlatának hatására – szerdán 13 százalékkal még erősödtek is a moszkvai tőzsdén.

Részvényajánlat

A Financial Times által megszellőztetett ajánlat szerint a Jukosz volt vezetője kész lett volna átadni részvényeit az olajcégnek, hogy az kifizethesse adótartozásait. A olajmammut cáfol, a végrehajtók viszont nem várnak.

Hodorkovszkij és tulajdonostársai készek átadni az általuk a gibraltári bejegyzésű Menatep holdingon keresztül birtokolt Jukosz-részvények 44 százalékát. A cég ezután vagy közvetlenül átadná a részvényeket a hatóságoknak, vagy pedig értékesítené őket, hogy biztosítsa a pénzt a már megítélt és még várható adókövetelések rendezésére – írta a brit üzleti napilap.


Cserébe a Jukosz állítólag kérte, hogy oldják fel bankszámláinak zárolását és vagyoneladási jogának befagyasztását, és hároméves haladékot igényelt az általa 7-8 milliárd dollárra becsült teljes adóhátralék részletfizetésére.


Cáfolat


A megjelent értesüléseket még a szerdai nap folyamán a Jukosz illetékese cáfolta, azt azonban elismerte, hogy a cég több szinten is állandó kapcsolatban áll az orosz kormánnyal. Mint mondta: a részvényesek álláspontja változatlan, készek bizonyos áldozatokat hozni, beleértve saját részvényeik felhasználását is annak érdekében, hogy ezzel fedezzék a Jukosz tartozását.


A végrehajtók nem várnak


A moszkvai végrehajtók szerdán beindították a Jukosz elleni lefoglalási eljárást, hogy érvényt szerezzenek az orosz olajcéget 3,4 milliárd dolláros adóhátralék megfizetésére kötelező bírósági döntésnek. Miután a Jukosz öt napon belül nem fizette ki önként a 2000-ről megítélt adóhátralékot, a bírósági végrehajtók bűnügyi eljárást indítottak, hogy kényszerrel érvényesítsék a behajtási végzést – jelentették orosz hírügynökségek az igazságügyi tárcára hivatkozva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik