Belföld

Kerry előnye az, hogy nem Bush

Bár az amerikaiak közel kétharmada elégedett John Kerry alelnökválasztásával, a többséget Edwards ringbe hívása nem befolyásolja abban, hogy kire adja le voksát. A demokratákat választók inkább Bush ellen szavaznak.

John Edwards személyében kedden nyilvánosan kijelölte „fegyverhordozóját” az amerikai elnökválasztás demokrata elnökjelöltje, John Kerry, így eldőlt, hogy ők ketten veszik fel a versenyt a hivatalban lévő Bush-Cheney párossal. A csapatok tehát már a „pályán”, azaz kampánykörúton vannak, és várhatóan egy percet sem töltenek majd céltalan semmittevéssel a voksolásig hátralévő 117 nap alatt.



Kerry előnye az, hogy nem Bush 1

Edwards és Kerry

Ellenfélből barát


A várakozásoknak megfelelően választotta Kerry alelnökjelöltnek John Edwardsot, aki leginkább megszorította őt a demokraták elnökjelölő viadalán, magas labdát kínálva ezzel az újságíróknak és Bush kampánycsapatának. Nem is kellett várni, a jelenlegi elnök kampányoldala mellett több sajtóorgánum is felhívta a figyelmet arra hogy Kerry mostani választottjáról nemrég még nem túl elismerően nyilatkozott. „Négy éve van a szenátusban – ez eddigi egyetlen közszereplése –, nincs se nemzetközi, se katonai tapasztalata. Nem is tudom, túl volt-e már John Edwards a pelenkás koron, amikor én 1969-ben hazatértem Vietnamból” – mondta kissé könnyelműen akkori ellenfeléről Kerry a demokraták háziversenyének hevében.





Egy sikeres fiú

John Edwards viszonylag új fiú a washingtoni politikusok klubjában, hiszen első szenátori mandátumát tölti – derül ki a Magyar Hírlap összeállításából. Igaz, a demokrata elnökjelöltséget 2000-ben is fontolóra vette, s egy ideig Al Gore lehetséges alelnökjelöltjeként emlegették. Ügyvédként milliomos lett, mégis a kisemberek egyik kedvence maradt: őket képviselte kártérítési perekben nagyvállalatok ellen. Egyszerű dél-karolinai családból származik, apja munkás volt, anyja boltban, majd postahivatalban dolgozott. Családjában ő az első, aki továbbtanult. Elisbeth-tel 1977-ben házasodtak össze, három gyerekük van, Catharine most végzett a Princeton Egyetemen, Emma Claire hat-, Jack négyesztendős. Első gyermekük, Wade, 1996-ban autóbalesetben meghalt.

Mindez nem igazán vette el az amerikaiak kedvét az észak-karolinai szenátortól, egy közvélemény-kutatás szerint legalábbis a válaszadók 64 százaléka kiváló döntésnek ítélte John Edwards jelölését. Az 51 esztendős ügyvéd, aki 14 millió dolláros vagyont és jelentős népszerűséget szerzett a nagy cégek ellen indított kártérítési perekkel, jó szónok, hajlamos a populizmusra is, kellemes megjelenésű, általában szélesen mosolygó ember. Szakértők szerint többek között ezért is esett rá a demokraták – elsősorban persze Kerry – választása.

Az elnökjelölt ugyanis akkor sem tudta igazán maga mellé állítani az amerikaiakat, amikor azok nagyobb számban kezdtek kiábrándulni Bush politikájából. Edwardstól azt remélik, lendületet hoz a kampányba s támogatói révén – nem utolsósorban – pénzt is. Az sem mellékes, hogy déli államból származik, márpedig a demokratáknak általában sok fejfájást okoz a déliek meggyőzése.

Beindult az adok-kapok

A jelenlegi elnök persze nem sokat teketóriázott, és teljesítve az elnökválasztási kampányból fakadó íratlan kötelezettségét azonnal nekirontott az „új fiúnak”. George Bush szerdán kétségbe vonta John Edwards szenátor alkalmasságát arra, hogy ellássa az Egyesült Államok elnökének feladatait, ha alelnökként valamilyen rendkívüli fordulat következtében rá hárulna az ország irányítása. Az elnök a szenátort
Kerry előnye az, hogy nem Bush 10

Cheney és Bush

annak szűkebb pátriájában, Dél-Karolinában támadta, egy nappal azután, hogy John Kerry, a Fehér Ház elhódítására pályázó massachusettsi szenátor felkérte alelnökjelöltnek.


Dick Cheneyből lehet elnök – válaszolt tömören Bush arra a kérdésre, hogy mi a különbség alelnöke és John Edwards szenátor között. Az elnök arra célzott, hogy Dick Cheney politikai pályafutása során tapasztalatokat halmozott fel, mivel volt fehér házi stábfőnök, kongresszusi képviselő, az öbölháború idején pedig védelmi miniszter, míg Edwards még csak az első mandátumát tölti a szenátusban.






Futottak még…

Több név is szóba került, az alelnökjelölt személyének kiválasztása során. Kerry először arra tett kísérletet, hogy John McCain arizonai szenátort nyerje meg magának, csakhogy McCain republikánus, ráadásul Bush elnök elkötelezett hívének mondja magát, ezért őt felkérni valamiféle homályos nemzeti egység nevében kurdarcra ítélt vállalkozásnak bizonyult. Új-Mexikó állam demokrata párti kormányzója, Richardson nemrég ugyancsak bejelentette: nem adja föl kormányzói teendőit az esetleges alelnökségért. John Kerry vasárnap Iowa államban kutakodott, tárgyalt az állam demokrata párti kormányzójával, kedden azután kiderült, hogy John Edwards lehet az USA második embere.

Ki kire szavaz?


A szavazókat viszont mindez alig érdekli, mindössze a válaszadók negyede mondta azt, hogy Edwards miatt inkább szavaz a demokrata jelöltre, mint korábban. A legfrissebb felmérések szerint egyébként úgy áll a helyzet, mintha két különböző kampány folyna. Az USA-ban jelentős számban élő különböző kisebbségek körében a demokrata jelölt jócskán vezet, a fekete szavazók 81 százaléka, a spanyolajkúak 57 százaléka támogatja.


A republikánusok bánatát csillapíthatja, hogy az említettek körében még a jelenleginél is nagyobb volt George Bush népszerűtlensége négy évvel ezelőtt, amikor Al Gore-ral szemben például a fekete szavazóknak csupán 9 százalékát sikerül maga mögé állítania. Ráadásul a jelenlegi elnök továbbra is népszerűbb a fehér amerikaiak között, akiknek 53 százaléka támogatja őt, és csupán 41 százaléka republikánus kihívóját. Mindez persze még jócskán változhat novemberig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik