Belföld

Büntető eljárás indul a téves operáció miatt

A rendőrség foglalkozás körében elkövetett, halált okozó veszélyeztetés megalapozott gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen indított szerdán büntető eljárást a Szegeden tévesen megoperált beteg ügyében - közölte a Csongrád Megyei Rendőrfőkapitányság szóvivője.

Az ügyben már tart a tanúk meghallgatása, folyamatban van az orvosi dokumentációk bekérése, és megtörtént a szakértő kirendelése. A rendőrségi vizsgálat kiterjed arra is, hogy milyen igazgatási gondatlanság történhetett, és mi okozhatta a beteg halálát. A szóvivő hangsúlyozta, hogy a rendőrségi eljárás az érintett egészségügyi intézményekben folyó vizsgálatokkal párhuzamosan folyik. Az intézményvezetők és a rendőrök szoros együttműködéssel igyekeznek feltárni az eset körülményeit – fűzte hozzá.

Egy 80 éves kisteleki férfit a szegedi városi kórházból a hét végén egy másik beteg helyett küldtek át műtétre az idegsebészeti klinikára. A betegcsere a koponya felnyitása után derült ki. A kisteleki férfi a műtét után elhalálozott.

Kereszty Éva, az egészségügyi tárca főcsoportvezetője szerdán az MTI-nek elmondta: minden szükséges vizsgálat elindult annak kiderítésére, hogy kinek a hibájából történt a tévedés. Közlése szerint az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) már befejezte a vizsgálatot, és minden jel arra mutat, hogy nem rendszerhiba vagy diagnosztikai tévedés, hanem személyi vétség történt. Az még nem derült ki, hogy a hibát ki követte el, és eddig még senki nem vállalta magára a felelősséget sem – fűzte hozzá.

Kereszty Éva hangsúlyozta: “nem olyan hiba történt, hogy itt az orvosok nem értenek ahhoz, amit csinálnak, hanem egy egészen fatális, rettenetes adminisztrációs hiba történt. (…) Még konkrétan nem tudjuk, ki érte a felelős.” Véletlen egybeesés, hogy két hasonló korú, küllemű, azonos tünetekkel rendelkező betegről volt szó, akiknek a nevét összecserélték a leleteken. Ráadásul egyiküknek azonnali műtétre volt szüksége. A másik beteg, akin eredetileg el kellett volna végezni a beavatkozást, időközben átesett a műtéten, állapota stabil – közölte a minisztériumi főcsoportvezető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik