Belföld

Az orosz jegybank cáfolta a banki feketelista létezését

Az orosz jegybankelnök cáfolta, hogy feketelistát állítottak volna össze a bezárásra ítélt pénzintézetekről, valamint lépéseket jelentett be a bankrendszerben terjedő bizalmi válság elhárítására.

A jegybanknak nincs feketelistája a problémás bankokról, bár vannak kérdései némelyikükhöz – hangoztatta Szergej Ignatyjev jegybankelnök az orosz alsóházban. Beszédében utalt a Guta, valamint a Dialog-Optima bankra. Utóbbi e hónap elején felfüggesztette a magánbetétek elfogadását.


Az orosz jegybank hitelt nyújt az állami Vnyestorgbanknak, hogy megvehesse a Guta bankot, amely előző nap felfüggesztette működését. Az intézkedésnek köszönhetően a Guta bank fizetőképessége hamarosan helyreállhat közölte Ignatyjev. A segély lehet az első állomása az orosz bankszektor megmentésének, amely miatt a jegybank jelentős lépéseket tesz.


A bankrendszerben a múlt hónap elején terjedt el a szóbeszéd, miszerinta hatóságok feketelistát állítottak össze a bezárásra ítélt bankokról.


Májusban a Szodbizneszbanktól vonta meg a jegybank a működési engedélyt pénzmosás gyanúja miatt. A betétesek rohama június elején pedig egy másik kisebb bankot, a Kredittrasztbankot is felszámolásra kényszerített. Alekszandr Grafin, az Alfa nagybank alelnöke a tömeges pénzkivonástól tart a leginkább, amely szerinte, ha folytatódik, akkor akár kétszáz bank is belerokkanthat.


A Dumában továbbá napirendre került a jegybank törvényjavaslata is. A tervezet értelmében a jövőben megvonják a lakossági megtakarítások gyűjtésének jogát azon kereskedelmi bankoktól, amelyek nem csatlakoznak a betétbiztosítási rendszerhez. További segítségként a jegybank igazgató tanácsa jelentősen csökkenteni kívánja a kötelező tartalékot, amelyet a kereskedelmi bankoknak a jegybankban kell elhelyezniük. Az intézkedések sora nagy segítség az orosz bankoknak, amelyek egyenesen “tömeges tisztogatásoktól” tartanak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik