Belföld

Meghalt az osztrák elnök

Kedd este Bécsben 23 óra 33 perckor elhunyt Thomas Klestil osztrák elnök. Utódját, Heinz Fischert csütörtökön iktatják be hivatalába. Az államfő halála miatt négynapos nemzeti gyászt tartanak Ausztriában.

Az APA osztrák hírügynökség az államfő orvosaira hivatkozva jelentette: a hivatalban lévő osztrák államfő kedden este 23.33-kor belehalt hétfői szívrohamának szövődményeibe.

A 71 éves államfőt hétfő óta mesterséges kómában tartották egy bécsi kórházban, miután hétfőn hivatalában rosszul lett.  A személyzet  riasztotta az orvost, aki újraélesztette a 72 éves politikust, majd helikopterrel szállítottak kórházba az elnököt.

Thomas Klestil második elnöki megbízatása csütörtökön jár le. Utódját, Heinz Fischert, akit áprilisban választottak meg köztársasági elnöknek, csütörtökön iktatják be tisztségébe. Addig Wolfgang Schüssel kancellár látja el ideiglenesen az államfői teendőket.

Az osztrák kormány és ellenzék tagjai a Hofburgban, az elnöki palotában rótták le kegyeletüket a 12 évet hivatalban töltő államfő koporsója előtt. Thomas Klestilt szombaton helyezik végső nyugalomra Bécsben.

Romano Prodi, az Európai Bizottság elnöke részvéttáviratában igazi európainak nevezte az elhunyt politikust, aki sokat tett az Európai Unióért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik