Belföld

M0 – elutasították a környezetvédők keresetét

Elutasította a Fővárosi Bíróság eljáró tanácsa a szerdai tárgyalást követően két környezetvédő szervezet az M0-ás autóút Szentendrei-szigetnél vezetendő szakasza engedélyezését kifogásoló keresetét.

A Levegő Munkacsoport, valamint a Göncöl Szövetség környezetvédő szervezetek a Környezetvédelmi Felügyelőséget hívták közigazgatási perbe, vitatva az útszakaszra kiadott környezetvédelmi engedély jogszerűségét és szakszerűségét.

A környezetvédők szerint az engedélyezési eljárásban nem teljesültek a vízbázisvédelmi, közegészségügyi, talajvédelmi, természetvédelmi elvárások. Az út, illetve a tervezett hidak veszélyeztetik az itt található ivóvízbázist, álláspontjuk szerint olyan szennyezések kerülhetnek a Fővárosi Vízművek kútjaihoz, amelyek még költséges eljárásokkal sem szűrhetők ki.

Az alperes képviselői vitatták az állítások jogosságát. Bizonyították a kiadott engedély jogszerűségét, szakmai helytállóságát.

A környezetvédő szervezetek a közigazgatási pert már korábban elindították a Fővárosi Bíróságnál, de kétségessé vált a társadalmi szervezetek ügyféljogosultsága. Ezt követően a Legfelsőbb Bíróság foglalkozott az üggyel, s a környezetvédelmi törvény alapján leszögezte, hogy a környezetvédelmi egyesületeket megilleti az ügyféli jogállás.

A Legfelsőbb Bíróság határozata alapján folytatott eljárásban hozott döntést szerdán a bíróság, és 50-50 ezer forintos perköltség, valamint 15 ezer forintos illeték megfizetésére kötelezte a felpereseket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik