Belföld

Gyors maradhat az ipari termelés növekedése

Az ipari termelés májusi növekedési üteme a várakozásoknak megfelelően, kedvezően alakult az MTI által megkérdezett elemző, kutató szerint.

A Központi Statisztikai Hivatal szerdán közölt előzetes adatai szerint az ipari termelés a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított index szerint 0,7 százalékkal nőtt májusban az előző havi, és – munkanaptényezővel korrigálva – 9,9 százalékkal emelkedett a tavaly májusi szinthez képest.

Kiigazítatlan számok alapján a termelés a 2003 májusit 7,1 százalékkal haladta meg, az első öt hónapban 9,8 százalékkal emelkedett.

Némethné Pál Katalin, a GKI Gazdaságkutató Rt. munkatársa elmondta, hogy az év hátralévő részében is az eddigihez hasonló, 10 százalék körüli növekedést vár.

Hangsúlyozta: az iparban tavaly ősszel megindult töretlen fejlődés mozgatója az export, emellett azonban a belföldi értékesítés is bővülni kezd. “Bár a magyar beszállítások arányát alacsonynak tartják, az exportőrök mégis jelentős keresletet jelentenek a hazai iparvállalatok számára” – tette hozzá.

A kutató szerint az export dinamikája az év hátralévő részében is fennmaradhat, amit a magyar gazdaság fő piacainak – Németország, Ausztria, Olaszország – konjunktúrajelzései is alátámasztják.

Az ipari termelés növekedését tovább lendítheti a következő években a megugrott feldolgozói beruházások termelésbe lépése. Figyelmeztetett azonban, hogy ezek egy része egyszerűen a korábban elmaradt beruházások pótlása.

Barcza György az ING Bank Rt. elemzője is azzal számol, hogy fennmarad az ipari termelés magas növekedési üteme. Hozzátette ugyanakkor, hogy a GDP növekedésében a második negyedévben kismértékű csökkenés várható az első negyedéves 4,2 százalékos mutatóval szemben. “A második három hónapban a GDP 3,9 százalékkal bővülhet, a következő negyedévekben azonban gyorsulhat a növekedés ” – mondta.

Indoklásként Barcza György arra hívta fel a figyelmet, hogy az idén az első negyedévben, több egyszeri tétel is hozzájárult a GDP növekedési ütemének bővüléséhez, példaként említette az autópálya építéseket.

Barcza György szerint a második negyedév visszafogottabb növekedését az elsősorban a magas olajár miatti visszafogottabb európai konjunktúraindexek is alátámasztják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik