Belföld

Elmarad a szárszói találkozó

A jobboldal távolmaradása miatt nem lesz az idén találkozó Szárszón, Farkasházy Tivadar nyaralójának kertjében - értesült a Népszabadság. A lap információi szerint ez csak szünetet jelent, nem sorozat végét.

Az első szárszói összejövetelen, 1992-ben sokszínű politikuscsapat látogatott el az író-humorista telkére beszélgetni. Az idők során azonban mindinkább csak baloldaliak és liberálisok adtak egymásnak randevút. Az utolsó rendezvényen (is) ott volt Medgyessy Péter miniszterelnök, Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke, Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője, és több miniszter, a jobboldalt viszont már senki sem reprezentálta.

Pedig az 1993-as összejövetelen – ahol még Orbán Viktor is ott volt -, az azóta a politikától visszavonult Furmann Imre (MDF) azt mondta, nem lesz se szellemi, se más polgárháború, mert nincs polgár, György Péter ismert liberális értelmiségiként Orbánnak szegezett egy székház-kérdést: mi lesz az állami vagyon elherdálói közé beállt Fidesszel? Orbán a feltétezést visszautasította, ahogy később a meghívásokat is (sokan innen datálják a találkozók egyoldalúvá válását). Régebben törzsvendégek voltak a fideszesek is, tavalyra már csak Rockenbauer Zoltán maradt, az idén már ő se, levelet írt, hogy attól tart, gyűlölködni fognak rá, ezért nem jön.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik