Belföld

A Jukosznak még egymilliárdot kell fizetnie?

Az orosz olajóriásra az adótartozások behajtása mellett újabb nyomás nehezedik. A cégnek egymilliárdos hitelt adó bankok ugyanis nem fizetőnek minősítették, így lehetséges, hogy egyösszegben kell majd visszafizetnie a kölcsönt - jelentette a BBC.

“Július 2-án kaptuk meg az értesítést, amelyben a Jukosznak hitelt adó bankok közölték, hogy cégünk elmúlasztotta a hitel törlesztést” – jelentette be a Jukosz szóvivője.

Az Interfax hírügynökség szerint a jelentés Societe Generale által vezetett bankcsoporttól érkezett.
A Jukosz válaszként csak annyit tudott mondani, hogy csak úgy tudná törleszteni adósságát, ha a bíróság felfüggyesztené számláinak zárolását.

Bár a hitelezők szándékait még nem ismertek, a mostani törlesztés elmaradása könnyen azt jelentheti, hogy az állam 6,8 milliárd dolláros adókövelései mellett a bankok is egy összegben kérik majd vissza a egymilliárdos kölcsönt.

A Jukosz múlt hét csütörtökön maga is közölte, hogy termelését a folyózámlazár öt napon belül megbéníthatja, és nemteljesítővé válhat külföldi hitelezőivel szemben.

A bírósági végrehajtók múlt héten zárolták a Jukosz összes számláját, a moszkvai döntőbíróság pedig fenntartotta vagyoneladási jogának befagyasztását, biztosítékként a 2000-re vonatkozó, jogerősen megítélt 3,4 milliárd dollárnyi adóhátralék kifizetésére. Az adóhatóság egyben újabb adótartozást is követel a Jukosztól, ezúttal 2001-ről, másik 3,4 milliárd dollár erejéig.

A teljes számlazár folytán a Jukosz nem folytathat pénzügyi tevékenységet, így nem köthet bel- és külföldi olajszállítási szerződéseket, nem vásárolhat javakat és szolgáltatásokat. Az olajcég nem adhat el vagyont, nem végezhet részvényműveleteket, nem bocsáthat ki új részvényeket, és nem adhatja el a Sibneftben még meglévő pakettjét adóhátralékának kiegyenlítésére.

A végrehajtók csütörtökön öt napot adtak a Jukosznak a 2000. évi adóhátralék kifizetésére. Nem fogadták el fizetési biztosítékként a válófélben lévő fúziós partnerében, a Sibneftben még birtokolt (4,2 milliárd dolláros piaci értékű) 35 százalékos pakettjét. Ezután zárolták a Jukosz-számlákat. Végül az adóhatóság beszámolt a 2001-re vonatkozó követelést tartalmazó vizsgálati aktáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik