Belföld

A deficitekről tárgyalnak az EU pénzügyminiszterei

Az EU pénzügyminiszterei hétfői értekezletükön az olasz deficitről, az új tagországok konvergenciaprogramjáról, illetve a tanács elnöki utódlásáról tárgyalnak.

Az EU pénzügyminiszterei hétfői, brüsszeli értekezletükön meghallgatják Berlusconi olasz miniszterelnök beszámolóját arról, miként akarja Róma csökkenteni az idén az euróövezeti tűréshatárt, a GDP 3 százalékát túllépéssel fenyegető államháztartási hiányát.

Megfigyelők szerint, ha Silvio Berlusconi meggyőző ígéreteket tesz, akkor – Németország és Franciaország tavaly őszi mintájára – elkerülheti az EU formális figyelmeztetését.

Diplomaták szerint eldöntöttnek tekinthető, hogy a miniszterek jóváhagyják az Európai Bizottság június 24-én tett ajánlásait, amelyeket annak a hat új EU-tagnak címzett, amelyek tavaly túllépték a küszöböt. Ezek Ciprus, Csehország, Magyarország, Málta, Lengyelország és Szlovákia.

A bizottság ajánlásai igazodtak az érintett országok saját konvergenciaterveihez, így Magyarország esetében a bizottság elfogadta, hogy az államháztartás hiánya 2008-ig csökkenjen a GDP 3 százaléka alá.

Mivel ezek az országok nem tagjai az euróövezetnek, szankciókra semmiképp sem kell számítaniuk, de a 3 százalékos határ betartására, az európai növekedési és stabilitási paktum értelmében, EU-tagokként nekik is ügyelniük kell, főleg, ha később az euróövezetnek is tagjai akarnak lenni.

Hétfőn megvitatják azt is, nem kellene-e a pénzügyminiszteri tanács elnökét két és fél évre választani. Jelenleg az elnöki tisztet, a soros EU-elnökség változásával együtt, félévente más és más pénzügyminiszter tölti be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik