Belföld

Több mint háromszázezer aláírás

A Magyarok Világszövetsége (MVSZ) több mint 320 ezer aláírást gyűjtött össze, hogy ügydöntő népszavazást írjanak ki a határon túli magyarok kettős állampolgársága ügyében

Patrubányi Miklós a szervezet elnöke emlékeztetett: a törvényi szabályozás szerint 200 ezer érvényes aláírásra van szükség ahhoz, hogy az Országgyűlés ügydöntő népszavazást tűzzön ki egy adott kérdésben. “Ez hitünk szerint teljes mértékben teljesülni fog” – tette hozzá.

Az Alkotmánybíróság március 1-jén hagyta jóvá az Országos Választási Bizottság határozatát, amely elfogadta az MVSZ által kezdeményezett népszavazáson felteendő kérdést. Eszerint arra kell válaszolni, hogy kedvezményes honosítással kaphassanak-e magyar állampolgárságot azok, akik magyar nemzetiségüket magyarigazolvánnyal, vagy a megalkotandó törvényben meghatározott egyéb módon igazolják.


A határozathoz, amely szerint a kezdeményezés nem sérti az alkotmányt, Bihari Mihály alkotmánybíró párhuzamos indokolást, Holló András és Kukorelli István alkotmánybíró különvéleményt írt.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik