Belföld

Teljes támogatásért perli Lengyelország az EB-t

Lengyelország az Európai Unióhoz újonnan csatlakozott országok közül elsőként beperelte az Európai Bizottságot az Európai Bíróságnál.

Lengyelország azt kifogásolja, hogy a lengyel gazdák a legtöbb termék után csak 2013-ban kapják meg a közvetlen támogatásoknak az unióban szokásos teljes összegét, és ennek a panaszának most jogi úton is hangot ad. Az első évben a dotációnak csak 25 százaléka jár, bár ezt a lengyel állam meghatározott mértékig kiegészítheti a költségvetésből, majd az összeg fokozatosan éri el a 100 százalékot. 

A lengyel kormány azt is felpanaszolja, hogy olyan termékekre is vonatkozzon a teljes támogatás – mint például a repce, vagy más olajosnövények – amelyek esetében az EU már a csatlakozási szerződés aláírása után vezette be a közvetlen támogatásokat. Folyik a harc azért is, hogy a cukor is a támogatott termékek közé kerüljön, mert az EU ezen a piacon is reformot szándékozik bevezetni idén ősszel. 

A másik beadványban Lengyelország kifogásolja a még a csatlakozás előtt felgyülemlett cukorkészletek megadóztatását.

Ugyanakkor Lengyelország várhatóan nem tud annyi agrártámogatást befogadni, mint amennyit a csatlakozási tárgyalásokon kiharcolt magának.

A csatlakozási szerződés értelmében Lengyelország az idén 1,75 milliárd euró közvetlen támogatására számíthat Brüsszeltől, ám eddig a támogatásra jogosult 2,1 millió gazdából csak 1,3 millió adta be igényét a megszabott határidőre, június 30-ig. Ez a gazdáknak csak 70 százaléka a kormány által várt 90 százalék helyett. Többnyire a kistermelők mondtak le a támogatás igényléséről. Attól tartanak, hogy az igénylés miatt új adókat vetnek ki rájuk, holott ilyen veszély nincs, de ténye, hogy a tájékoztatás és a téjékozódás hiányos volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik